Science: Az Akadémia elnöke folytatja a harcot a függetlenség megőrzése érdekében, miközben a kormány lassan átveszi az irányítást

A nemzetközi tudományos szakfolyóirat interjút közöl Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével.

2018. július 18.

A cikk bevezetőjének magyar fordítása az alábbiakban olvasható:

Az Országgyűlés a mai napon elfogadott egy törvénymódosítást, mely lehetővé teszi, hogy a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének jókora hányadát átvegye a nemrég létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ez az első lépés afelé, hogy az Akadémia 124 millió eurós összköltségvetéséből majdnem 88 millió közvetlenül az ITM irányítása alá kerülhessen. A következő lépés pénteken következik, amikor az Országgyűlés szavaz magáról a tudományos költségvetésről. A kormány költségvetési tervét pénteken nagy valószínűséggel meg fogják szavazni.

Palkovics László, az ITM minisztere azt állította, hogy a cél a magyar tudományos és innovációs politika egyesítése, a források szétaprózottságának megszüntetése. Ugyanakkor sok magyar tudós szerint itt egy mind autokratikusabbá váló rendszer hatalmi terjeszkedéséről van szó, melynek célja a politikai befolyás kiterjesztése a tudományos kutatásokra és költségvetésükre.

Múlt héten a Science Insider készített interjút az Akadémia elnökével, Lovász Lászlóval, aki hosszasan egyeztetett Palkovics miniszter úrral annak reményében, hogy még létrejöhet egy kompromisszumos megoldás.

Az interjú, melyet szerkesztett változatban közölt a Science, angol nyelven itt érhető el.