Az MTA két elnökjelöltje az Inforádióban Az MTA két elnökjelöltje az Inforádióban

Az MTA két elnökjelöltje az Inforádióban

Az MTA fő feladatairól, a tizennyolcezer fős akadémiai köztestület társadalmi kapcsolatainak fejlesztéséről, a kutatói pálya népszerűsítésének lehetőségeiről, valamint elnöki programjaikról beszéltek az Inforádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia elnökjelöltjei, Freund Tamás és Pléh Csaba.

A Trianonhoz vezető út: historiográfiai áttekintés Romsics Ignáctól A Trianonhoz vezető út: historiográfiai áttekintés Romsics Ignáctól

A Trianonhoz vezető út: historiográfiai áttekintés Romsics Ignáctól

A trianoni békeszerződés a magyar historiográfiában és a magyar politikai gondolkodásban is folyamatosan élénk viták tárgyát képezte az elmúlt 100 évben. A Magyar Tudomány című folyóirat tematikus számában megjelent tanulmányában Romsics Ignác akadémikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem professzora e különböző történelmi korokra jellemző és egymással ellentétes ideológiai perspektívák által meghatározott értelmezéseknek a jellegzetes jegyeit vizsgálja.

Átfogó szűrővizsgálatba kezd a Semmelweis Egyetem vezetésével  a négy hazai orvosképző Átfogó szűrővizsgálatba kezd a Semmelweis Egyetem vezetésével  a négy hazai orvosképző

Átfogó szűrővizsgálatba kezd a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző

Az országos vizsgálatsorozatot reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával május 1-től végzik. A Semmelweis Egyetem vezetésével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával induló szűrővizsgálatok célja, hogy a résztvevő intézmények pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, az új típusú koronavírussal fertőzöttek, valamint az átfertőzöttek valós számáról.

Kisfilm a Balatoni Limnológiai Intézetről Kisfilm a Balatoni Limnológiai Intézetről

Kisfilm a Balatoni Limnológiai Intézetről

1927. szeptember 5-én kezdte meg működését a Klebelsberg Kuno szorgalmazására alapított Magyar Biológiai Kutatóintézet, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének elődje. A Tihanyban folyó munkát, az ott elért eredményeket mutatja be egy tavaly készült ismeretterjesztő film.

  • 336 találat
  • További