K+F: 2020-ra a GDP 1,8 százaléka a cél – interjú Pálinkás Józseffel

Akár az egész ország jövőjét eldöntheti, hogy mennyi pénzt költünk 2020 után innovációra és kutatás-fejlesztésre – mondta a napi.hu-nak adott interjújában Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője.

2017. október 25.

Pálinkás József az interjúban elmondta: a cél az, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százalékát költsük kutatás-fejlesztésre. Jelenleg 1,2 százaléknál tartunk. Mindez azt jelenti, hogy évente legalább 80 milliárd forinttal növelni kellene a ráfordítást, azaz a kutatás-fejlesztésre felhasznált forrásokat, és a növekedés nagy részér a költségvetésből kell finanszírozni, mert most ott van jelentős elmaradás. Hogy ezzel valóban számolhatunk-e hosszú távon, azt ma még nem tudni.

Az ország versenyképessége szempontjából létfontosságú az is, hogy hogyan tud a hazai KFI közösség bekapcsolódni a digitális gyártástechnológiához kapcsolódó fejlesztésekbe. Ha most nem tartjuk a lépést, a jövőben nem lesznek ezeken a területeken szakembereink, amivel azt kockáztatjuk, hogy lemaradunk a világ élvonalától – mondta az NKFI Hivatal elnöke.

Az interjú a napi.hu honlapján olvasható.