Erdős László, az MTA külső tagja kapta az Erwin Schrödinger-díjat

A magyar matematikusnak Markus Arndt német kvantumfizikussal megosztva ítélték oda az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) egyik legnagyobb elismerését.

2021. március 3.
Erdős László Forrás: mta.hu

Erdős László kutatási területe a matematikai fizika és a valószínűségszámítás. 2017-ben Horng-Tzer Yauval együtt megkapta az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud-díját a matematika és a fizika területén a Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért, áttörést hozó eredményeiért. Az 1950-es évekből származó elmélet bizonyításával megteremtette a nagyon eltérő természettudományi és technikai kérdések feldolgozásának matematikai alapjait.

A kvantumstatisztikus fizika számos egyenletének (mint a lineáris és nem-lineáris Schrödinger-egyenlet, a Hartree-, a Gross–Pitaevsky-egyenlet) igazolásában és tulajdonságaik megértésében ért el kiemelkedő eredményeket.

Erdős László 1990-ben szerzett matematikusdiplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd PhD-fokozatot a Princeton Egyetemen. 2013 óta dolgozik az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben (IST) Klosterneuburgban, az Erdős Group vezetője.

2015-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint az Academia Europaea tagja lett. 2016 májusában a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották.

Markus Arndt kísérleti úton tárta fel a kvantum-nanofizika területén, hogyan lehet nagyon intenzív mérési módszerré fejleszteni az anyaghullámok interferometriáját. 2004 óta a Bécsi Egyetem kvantum-nanofizika professzora.

A matematika és a természettudományok területén elért eredményekért járó Erwin Schrödinger-díjhoz 15 ezer eurós pénzjutalom is tartozik, több tudományos elismeréssel együtt csütörtökön adják át virtuálisan.


A filozófia és történelem területét elismerő Wilhelm Hartel-díjat Deborah Klimburg-Salter történész, az élettudományok területén dolgozó fiatal kutatókat díjazó Elisabeth Lutz-díjat Karoline Kollmann biológus kapta.