„Csak csinálni kell” – interjú Tapasztó Orsolyával, az MTA kutatójával, a Heti Betevő ételosztó szervezet önkéntesével

Tapasztó Orsolya, az MTA kutatója szupererős ipari kerámiák fejlesztésével foglalkozik. Szabadidejében a Heti Betevő ételosztó szervezet önkénteseként dolgozik, úgy érzi, tennie kell azért, hogy jobbá tegye a körülötte lévő világot.

2018. február 16.

Tapasztó Orsolya, az MTA Energetikatudományi Kutatóközpontjának kutatója azon nők egyike, akik fiatal koruk ellenére máris komoly eredményeket értek a fizikai alapkutatások terén. „Gyerekkoromtól kezdve nagyon érdekeltek a természettudományok – mondja. – Hatalmas szerencsémre zseniális tanáraim voltak, akik már az általános iskolában megszerettették velem a fizikát. Márpedig az, hogy milyen pályát választasz, nagyban függ attól, hogy milyen tanáraid vannak.”

Erdélyben nőtt fel. „A szüleimmel a határ közelében laktunk, de nem sokat jártunk át Magyarországra. Persze, otthon minden nap a magyar tévé adását néztük; magyar nyelvi közegben, magyar kultúrán nőttem fel, de Budapesten életemben akkor jártam először, amikor feljöttem felvételizni a doktorira. Durva kultúrsokk volt – addig Kolozsvár volt a legnagyobb város, amit láttam” – meséli.

Címlapkép: nlcafe.hu/Neményi Márton

Tovább az nlcafe.hu cikkére