Az MTA egyik kárpátaljai díjazottja az ukrán hadsereg tagjaként harcol a fronton

Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az ungvári egyetem díjnyertes kutatója és oktatója ukrán katonaként harcol Kelet-Ukrajnában. Mint az Indexnek adott nyilatkozatából kiderül, a fronton értesült arról, hogy elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díját. A matematikussal az Ungvári Nemzeti Egyetem honlapja is interjút készített. Összeállításunkban mindkét cikk olvasható.

2022. április 22.

Az Index cikke szerint a kétgyermekes férfi matematikushoz méltó higgadtsággal válaszolt minden kérdésre, mintha csak egy unalmas túraélményéről számolna be. Pedig tisztában van vele: élete állandó veszélyben van.

Tovább az Index cikkére.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem honlapján megjelen interjúban a kutató tudományos pályájáról is kiderülnek részletek. Ezek szerint Traski Viktor, a fizika-matematikai tudományok kandidátusa, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási Intézete (UMOTI) fizika-matematikai tanszékének docense.

Tanulmányait az Ungvári Nemzeti Egyetem matematikai karán végezte, majd felvételt nyert a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem műszaki-matematikai karának doktori iskolájába, ahol 2016-ban védte meg kandidátusi értekezését.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen Traski Viktor számos tárgyat oktat, így többek között valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást.

Pontosabban csak oktatott, hiszen jelenleg az Ukrán Fegyveres Erők 128. sz. Kárpátaljai Hegyi Dandárjában teljesít tényleges szolgálatot.

Tovább az Ungvári Nemzeti Egyetem honlapján megjelent cikkre.