„A tudomány Magyarország számára kitörési pont” – Lovász László az Arénában

A tudósok és a tudomány felelősségéről, az áltudományok elleni küzdelemről, valamint a tudományos eredmények mérhetőségének problémáiról is beszélt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Inforádió Aréna című műsorában 2018. május 14-én.

2018. május 15.

„Az MTA nem teheti meg, hogy ne vegyen részt az oktatás és az egészségügy átalakításának munkájában” – mondta Lovász László a műsorban. Utalt arra, hogy az Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága már korábban is több alkalommal mondott véleményt a különböző tantervekről. Elmondta, hogy két évvel ezelőtt indult el az Akadémia négyéves tantárgy-pedagógiai programja az egyes tantárgyak tudományos megalapozását és megújítását segítő interdiszciplináris kutatások és azok gyakorlati alkalmazásainak támogatására.

Az egészségügy helyzetéről szólva Lovász László kiemelte, hogy az világszerte problémát jelent. Ráadásul nem csak az orvosok számára. Az egészségügy gazdasági, szociológiai, pedagógiai probléma is. Ezért van szükség arra, hogy az ezzel kapcsolatos információkat gyűjtsék össze, és tudományos módszerekkel vizsgálják meg, hogy miként teremthető összhang a különböző gazdasági-társadalmi elvárások között.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.