Podcast

ALICE csodaországban – beszélgetés Barnaföldi Gergely Gábor részecskefizikussal

Hogyan segítheti az ősi univerzum megismerését egy huszonhét kilométer hosszú alagút? Mit látnak a kutatók, amikor két, közel fénysebességgel száguldó atommag egymásnak csapódik? Hogyan vizsgáljunk színes részecskéket grafikus kártyákkal? Gilicze Bálint az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatójával, Barnaföldi Gergely Gáborral beszélget az MTA Podcast új adásában.

2019. szeptember 13.

Barnaföldi Gergely Gáborral még márciusban ültünk le beszélgetni az ELTE lágymányosi kampuszán, épp akkortájt, amikor kiemelték a Nagy Hadronütköztető főként nehézion-ütközésekre specializált ALICE detektorának gigantikus időprojekciós kamráját.

A merész hallgatót annyival biztathatom, hogy a beszélgetés végére ez a mondat már biztosan nem fog idegenül csengeni. Ha pedig egy kicsit odafigyel, minden bizonnyal el tudja majd magyarázni egy kedélyes esti beszélgetésen a barátainak, hogy mik azok a színes vonalak a CERN által kiadott képeken, és gémer haverjait is elkápráztathatja tudásával, hogy mi mindenre használják még a gépükben ketyegő bivalyerős hardvert.

Ugyanakkor az sem titok, hogy nem jutott idő minden ösvény és mellékutca bejárására, a fehér foltok kiszínezésére alkalmasak lehetnek a lenti háttéranyagok.

Kövesse az adásokat!

A podcastra az alábbi címeken lehet feliratkozni

Hivatkozások, háttérinformációk

A nyitószignál forrása: Freesound.org/X3nusCC-BY 3.0

Az átvezető zene forrása: Soundcloud/PeriTuneCC-BY 3.0