Nemzeti Víztudományi Program

Tudatos és fenntartható vízhasználat a gyakorlatban - Összefoglaló a 2022. május 25-i eseményről

A kutatók és a szakemberek példaértékű együttműködésének lehettünk tanúi a Magyar Tudományos Akadémia Székházában. A Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének szervezésében megrendezésre kerülő konferencia célja az volt, hogy bemutassa azokat a gyakorlati feladatokat, ahol a tudósok és a vállalkozók együtt keresnek megoldást egy-egy vízügyi problémára, legyen az halászat, öntözés, vízgazdálkodás, ivóvíztisztítás vagy éppen a turisztikai jelentőséggel bíró Tisza-tó szabályozása.

2022. június 1. Sugár Éva

Először Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója mutatta be aAz eseményen készült fotók ide kattintva érhetők el halgazdaság munkáját és nemzetközi együttműködésit, majd kitért arra, hogy a klímaváltozással együtt járó aszályos időjárás miatt a halastavakból több milliárd forint értékű és több tonnányi halat esznek ki a madarak. A veszteségre nem jár agrártámogatás, ezért a gazdaságuk igyekszik több más jellegű tevékenységgel talpon maradni.

Lévai Ferenc előadása itt érhető el.

Felső Barnabás a gemenci árterület természetvédelmi őreként élvezetes előadást tartott az ember és a természet kapcsolatának változásairól. A mai modern ember kevésbé alázatosan és körültekintően használja a természet erőforrásait, míg elődeink rituálékkal egybekötve sokkal jobban figyelembe vették a korlátaikat és ügyeltek arra, hogy csak annyit hasznosítsanak, hogy az ökológiai rendszer, a mai szóhasználat szerint, önfenntartó maradjon hosszú távon.

A fellendülő Tisza-tó fejlesztéseit Fejes Lőrinc mutatta be. A Natura 2000 terület alá eső mesterséges tavunk az egyik legfajgazdagabb természetvédelmi terület, amely azt bizonyítja, hogy az ember képes a folyószabályozással együtt egy fenntartható és a biológiai sokféleséget is megőrző ökológiai rendszert alkotni. A Tisza-tó példája egyszerre mutatja be a víztudományok multidiszciplináris jellegét is, az erőműtől, a vízszintszabályozáson és az élővilág megőrzésén keresztül egészen a turisztikai fejlesztésekig.

Fejes Lőrinc előadása itt érhető el.

Horányiné Csiszár Gabriella, Miskolc ivóvízellátást biztosító Miskolci Vízmű Kft. ivóvíz gazdálkodási vezetője ismertette a MIVIZ Kft. feladatait, köztük a sérülékeny karsztvizekből ultraszűréssel előállított tiszta ivóvíz biztosításának technológiai folyamatát és a rendszerre veszélyt jelentő szélsőséges időjárási viszonyokat.

Horányiné Csiszár Gabriella előadása itt érhető el.

Szikszai Tamás, az Agro-Harta Zrt. vezérigazgatója előadásában kitért arra, hogy milyen fontos az, hogy a közeli települések Öntözési Közösségekbe szerveződve pályázzanak öntözőrendszerekre, hiszen ezeknek a rendszereknek a telepítése és üzemeltetése egy-egy vállalkozásra vetítve nagyon költséges, viszont a terhek összefogással mérsékelhetők, a beruházási költségek hamarabb megtérülnek.

Szikszai Tamás előadása itt érhető el.