Nemzeti Víztudományi Program

Nemzeti Kiválósági Program: Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2018. május 28.-i döntéshozatala alapján a Nemzeti Kiválósági Program egyik támogatott projektje a Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig címmel benyújtott pályázat. A projekt a Nemzeti Kiválósági Program „D” alprogram („Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program) felhívására készült.

2018. június 18.

A Nemzeti kiválósági program 2018. évi felhívása a felfedező kutatások társadalmi és gazdasági hasznosulását ösztönzi egy-egy olyan stratégiai területen, ahol hazai kutatói kiválóság a legversenyképesebb lehet. A fenti célokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból támogatja az NKFI Hivatala.

Az NKFI Hivatala által 2018.-ban támogatott projekt, a „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Programra benyújtott pályázat konzorciumi formában történt. Az együttműködés tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, mint koordinátor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Fővárosi Vízművek Zrt., a Miskolci Egyetem és az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a program közreműködőiként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, és az MTA Csillagászati és Földtudományi Központ.

Az ivóvízellátás jelentős része a partiszűrésű vízbázisokon alapul, ezért ezek megóvása stratégiai jelentőségű. A projektben kiemelt figyelemmel vizsgálják a vízbázisokat, azonosítani fogják a ránehezedő terheléseket, illetve védelmük leghatékonyabb módjait. A projekt hossza három év, költségvetése egy milliárd forint.

A program az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének útmutatásával jött létre.

Tovább az NKFIH oldalára