Összeurópai identitás a második világháború után – Sándor Judit kutatócsoportja is az ERC szinergiapályázatának nyertesei között Összeurópai identitás a második világháború után – Sándor Judit kutatócsoportja is az ERC szinergiapályázatának nyertesei között

Összeurópai identitás a második világháború után – Sándor Judit kutatócsoportja is az ERC szinergiapályázatának nyertesei között

A CEU professzora, Sándor Judit részvételével alakult kutatócsoport is nyertese az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) nagy presztízsű szinergia pályázatának, melynek segítségével az elkövetkező hat évben az összeurópai identitás második világháborút követő formálódását vizsgálják majd új megközelítéssel. A projekt címe „Az európai Leviatán megszelídítése: Az orvoslás és a közjó második világháborút követő öröksége.” A teljes projektre a lehető legmagasabb összeget, közel tízmillió eurót ítéltek meg.

A Magyar Tudományos Akadémia és a műemlékvédelem A Magyar Tudományos Akadémia és a műemlékvédelem

A Magyar Tudományos Akadémia és a műemlékvédelem

Milyen szerepet játszott az MTA a magyar műemlékvédelem 1847-ben kezdődött történetében? Ezt tekinti át a Magyar Tudomány októberi számában megjelent tanulmányában Marosi Ernő művészettörténész. Az akadémikus felhívja a figyelmet arra, hogy a kulturális örökségvédelem hivatalos apparátusát 2012-ben megszüntették. Ezért nem lehetetlen, hogy az így keletkezett kulturális hézag betöltésére valamikor újabb akadémiai kezdeményezésre lenne szükség.

A talamusz és a sokféleség dicsérete – Acsády László székfoglaló előadása A talamusz és a sokféleség dicsérete – Acsády László székfoglaló előadása

A talamusz és a sokféleség dicsérete – Acsády László székfoglaló előadása

Mi a talamikus működés lényege, miért fontos a megértése, és milyen idegrendszeri kórképek új módszereken alapuló gyógyításához járulhatnak hozzá az ezzel kapcsolatos eredmények? Erről is beszélt akadémiai székfoglalóján Acsády László neurobiológus, az MTA levelező tagja. Az előadásról szóló, képgalériával és videóval bővített összefoglaló.

Szentágothai Jánosra emlékeztek az Akadémián Szentágothai Jánosra emlékeztek az Akadémián

Szentágothai Jánosra emlékeztek az Akadémián

Egykori tanítványai, pályatársai, rokonai, tisztelői emlékeztek halálának 25. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökére, a nemzetközi hírű idegtudósra, Szentágothai Jánosra.

Vicsek Tamás, az MTA rendes tagja elnyerte az Onsager-díjat Vicsek Tamás, az MTA rendes tagja elnyerte az Onsager-díjat

Vicsek Tamás, az MTA rendes tagja elnyerte az Onsager-díjat

A díjat két amerikai kutatótársával, John Tonerrel és Yuhai Tuval együtt kapta „azokért az alapvető kutatási eredményekért, amelyek a csoportos mozgás elméletének kidolgozásával megalapozták az aktív anyagokra vonatkozó tudományterület létrejöttét és fejlődését, és ezáltal rávilágítottak a statisztikus fizika centrális szerepére az élő rendszerekben lejátszódó önszerveződő folyamatok megértésében”.

Séták az Akadémia palotájában – ismét megnyitotta kapuit az MTA Székháza Séták az Akadémia palotájában – ismét megnyitotta kapuit az MTA Székháza

Séták az Akadémia palotájában – ismét megnyitotta kapuit az MTA Székháza

„A Díszteremtől a bizottsági termeken át a Felolvasóteremig”, „Az identitás terei: a Képes és az Elnöki tanácsterem reprezentációja”, „A »Ferenc József tér« és a palota”, valamint „A tudomány templomának építéstörténete” – a Kulturális Örökség Napjai alkalmából közel háromszázan látogattak el a hétvégén a fenti programokra a Magyar Tudományos Akadémia Székházába.

  • 641 találat
  • További