Újabb három magyar taggal bővült a Nemzetközi Tudományos Tanács ISC Fellows köre

2023. december 29.

Idén 100 fővel, köztük 3 új magyar „nagykövettel” bővült a Nemzetközi Tudományos Tanács (International Science Council) ISC Fellows névsora.

Freund Tamás akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia és a 2024-es World Science Forum vezető testületének elnökét, és Solymosi Katalint, az ELTE növénybiológus adjunktusát, a Fiatal Kutatók Akadémiájának korábbi társelnökét, aki 2023-ban az Európa legkiválóbb fiatal kutatóit tömörítő Young Academy of Europe (YAE) megválasztott elnöke lett, a tudományos és tudománypolitikai életben betöltött szerepük elismeréseként ISC Fellow-nak, valamint Kőrösi Csaba nagykövetet, magyarországi diplomatát, az ENSZ 77. Közgyűlésének nemrég leköszönt elnökét tiszteletbeli, azaz Honorary Fellow-nak választotta a nemzetközi szervezet.

Az ISC a világ legnagyobb és legbefolyásosabb tudományos szervezete, amely több mint 230 nemzetközi természet-, bölcsészet- és társadalomtudományi szervezetet, köztük nemzeti és regionális tudományos akadémiákat, kutatási tanácsokat, és tudományfinanszírozókat tömörítő ernyőszervezet, amely az UNESCO-val együtt alapítója és társszervezője az MTA kezdeményezésére 2002-ben létrejött World Science Forum konferenciasorozatnak.

Az ISC alapító szervezete, az International Council for Science (ICSU), története több mint 100 évre nyúlik vissza. Az ISC a mai formájában a legnagyobb nemzetközi nem-kormányzati tudományos ernyőszervezetként legfőbb küldetésének tekinti, hogy a tudomány nemzetközi hangját képviselje az ENSZ különböző döntéshozatali platformjain keresztül. Ez a küldetés magában foglalja többek között a tudomány értékének és a tudományalapú ismeretterjesztés fontosságának hangsúlyozását, a globális problémákra irányuló nemzetközi kutatás és tudományosság támogatását, valamint a tudomány szabad és felelős gyakorlásának védelmét.

Az ISC Fellowship rendszere 2022 júniusában 66 alapító tag (Foundation Fellows) megválasztásával kezdte meg működését, 2022 decemberében pedig a kör újabb 57 tudóssal és 3 tiszteletbeli taggal (Honorary Fellow) bővült. Az ISC Fellows tagság a Nemzetközi Tudományos Tanács által egyéneknek adományozható legmagasabb elismerésnek számít. Olyan személyeket díjaznak ezzel a kitüntető címmel, akik nemzetközi tudományos tevékenységükkel, tudományos vezető szerepükkel, fontos tudományos kezdeményezések megvalósításához nyújtott hozzájárulásukkal, vagy tudományos munkásságuk révén a tudomány mint globális közjó eszméjének megvalósításáért kiemelkedően sokat tettek.

Magyarországról ez idáig Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia és a World Science Forum korábbi elnöke tartozott ebbe az illusztris körbe. A jelenlegi létszámot idővel 600 főre kívánják növelni. Az ISC Fellows körébe beválasztott tudósok szerepe az, hogy szakértelmükkel és tanácsaikkal segítsék az ISC vezetőségét, a szervezet kezdeményezéseit és együttműködéseit, a közjót pedig a tudomány nagyköveteiként és szószólóiként szolgálják, továbbá, kiemelt feladatként pedig támogassák a 2024–2033 közötti időszakra az ENSZ által meghirdetett Tudományok a Fenntartható Fejlődésért Nemzetközi Évtized (UN’s International Decade of Sciences for Sustainable Development - IDSSD) programot.

A megválasztott új tagok azon kiváló társadalom- és természettudósok, mérnökök és véleményformálók közül kerülnek ki, akik hozzájárulásukkal nagy hatást tettek a tudományra és társadalomra egyaránt.

Az ISC Fellowship programról részletesebben itt olvashat.