Odaítélték a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat Odaítélték a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

Odaítélték a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

Gyógyszermaradvány-szennyezések felszíni vizeinkben, urbanizált talajok minősítése, felszín alatti vizek áramlása – három fiatal kutató: Maász Gábor, Horváth Adrienn és Tóth Ádám munkáját ismerte el idén a Környezettudományi Elnöki Bizottság az említett területeken elért eredményeiért.

Akadémikusok emlékezete – Hamza Gábor sorozata az mta.hu-n Akadémikusok emlékezete – Hamza Gábor sorozata az mta.hu-n

Akadémikusok emlékezete – Hamza Gábor sorozata az mta.hu-n

A magyar tudományosság és a Magyar Tudományos Akadémia szempontjából fontos, jeles tudósok életpályáját mutatják be és egyúttal hozzák közelebb a ma olvasójához a Hamza Gábor akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszékének professor emeritusa szerkesztésében közzétett és többségükben általa is írt portrék.

Akadémiai forrástár – Új tanulmány: lehetséges magyarázat a gyerekek nagyobb védettségére Akadémiai forrástár – Új tanulmány: lehetséges magyarázat a gyerekek nagyobb védettségére

Akadémiai forrástár – Új tanulmány: lehetséges magyarázat a gyerekek nagyobb védettségére

A koronavírussal kapcsolatos vészhelyzet folyamatos éberséget kíván mindannyiunktól, így a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületétől is. Lovász László elnök 2020. március 13-án felhívással fordult az osztályelnökökhöz, kérve, hogy közöljék, ha tudomásuk van olyan új tudományos eredményről, amely hatékonyan bevethető a COVID-19-pandémia megfékezésére. Az MTA ezzel az akciójával a döntéshozók segítségére kíván lenni anélkül, hogy bármilyen párhuzamos intézkedéssel megzavarná a hatósági tájékoztatást. Az akció átmeneti jellegű, kizárólag a vészhelyzet idejére korlátozódik.

Felrázott a kialakult helyzet – Fiatal kutató a tesztelés frontvonalában Felrázott a kialakult helyzet – Fiatal kutató a tesztelés frontvonalában

Felrázott a kialakult helyzet – Fiatal kutató a tesztelés frontvonalában

Hogyan éli meg egy molekuláris genetikával foglalkozó, az elmúlt években kutatólaboratóriumban dolgozó fiatal biológus a koronavírus-járványt? Csuka Dorottya tudományos munkája mellett március közepe óta önkéntesként részt vesz a koronavírus-fertőzés laboratóriumi diagnosztikájában. Volt olyan hét, amikor heti három alkalommal, reggel 8-tól este 10 óráig vagy még tovább. Sikerélményt és érzelmi mélypontot egyaránt hozó tapasztalatairól beszélt az mta.hu-nak.

„Bolyaisok” – Serfőző Szabolcs művészettörténész „Bolyaisok” – Serfőző Szabolcs művészettörténész

„Bolyaisok” – Serfőző Szabolcs művészettörténész

Az elmúlt évtizedek hazai történeti és művészettörténeti kutatásai kevés figyelmet fordítottak a kora újkori Habsburg-reprezentáció emlékeire. E hiány pótlásához szeretne a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíja támogatásával hozzájárulni Serfőző Szabolcs, a Magyar Nemzeti Múzeum - Történelmi Képcsarnok munkatársa. Egy olyan tanulmánykötet kéziratán dolgozik, amely áttekintést nyújt a Habsburg-dinasztia 1526 és 1780 közötti magyarországi reprezentációjáról.

  • 753 találat
  • További