Tisztújítás a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségében

Az MTA-t újabb két évre az Irányító Testület tagjává választották.

2022. február 7.

2022. január 20-án eredményesen zárult le a Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetsége (Alliance of International Science Organizations, ANSO) második közgyűlése.

Hudecz Ferenc Fotó: elte.hu

Megújították a Kínai Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2018-ban megalakult és mára közel 70 tagszervezetet számláló szervezet 9 tagú Irányító Testületét is, amelybe újabb két évre beválasztották az MTA-t és az intézmény képviseletében Hudecz Ferenc akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia természettudományi alelnökét.

A 2022-re 180 millió jüanra (8,64 Mrd Ft) tervezett költségvetéséből az ANSO az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz kapcsolódó átfogó kutatási együttműködési programokat szervez és támogat, továbbá oktatási és kutatási ösztöndíjakat finanszíroz. Az MTA két nemzetközi workshopja – amelyekről a korábbiakban hírt adtunk – a tagszervezetek közös szakmai együttműködéseinek sorába illeszkedett. A 2021. május 27–28-án megtartott online konferencia témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata volt. A november 18–19-én megrendezett, közös állásfoglalás elfogadásával záruló workshop a nők tudományos életben betöltött szerepének és helyzetének problémáit járta körül, valamint sikeres női kutatók eredményeit mutatta be.