Távoztak hivatalukból az MTA főhivatású vezetői

2020. július 31-én Lovász László, az MTA elnöke mellett leköszönt hivataláról az MTA két másik főhivatású vezetője, Török Ádám főtitkár és Barnabás Beáta főtitkárhelyettes is. 

2020. július 30.

Lovász Lászlót 2014-ben választotta elnökké a Magyar Tudományos Akadémia 185. közgyűlése. Az akadémikus mandátuma két elnöki ciklus után, 2020. július 31-én járt le.

„Nagyon sok szép és felemelő élményt nyújtott az Akadémia elnöki feladata. Megismerkedtem izgalmas, színvonalas kutatásokkal a tudomány szinte minden területén, és örömmel ismerkedtem volna meg még többel, ha az időbe belefért volna. Találkoztam egy kutatóközösséggel, az intézethálózaton belül és azon kívül is, amely kiállt az Akadémia és a tudományos kutatás szabadsága mellett. Dolgoztam egy titkársággal, ahol persze vitatkoztunk, akadékoskodtunk, értetlenkedtünk, de mindig világos volt: a közös ügy, az Akadémia érdekében tesszük” – mondta az idei tisztújító közgyűlésen elmondott zárszavában az MTA 20. elnöke.

A Magyar Tudományos Akadémia 193. közgyűlésének záróeseményén vetítették le azt a filmet, amelyen a leköszönő elnök, Hat év az MTA elnökeként - képgalériaLovász László kollégái, barátai emlékeznek vissza hatéves vezetői munkájára. A film most megnézhető az mta.hu-n.

Török Ádám főtitkár az MTA kutatóhálózatával kapcsolatos köztestületi és titkársági munkát irányította 2019. augusztus 31-ig. Újjászervezte a Világgazdasági Tudományos Tanácsot, amely 25 év szünet után újította fel tevékenységét 2017-ben.

Hat év az MTA főtitkáraként
(A képre kattintva galéria nyílik)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Barnabás Beáta nevéhez fűződik a Magyar Tudomány Ünnepének reformja és a budapesti Székház megnyitása a nagyközönség felé. Alapvető szerepet játszott a martonvásári kutatóközpont körüli létesítmények megújításában.

Hat év az MTA főtitkárhelyetteseként
(A képre kattintva galéria nyílik)
mta.hu / Szigeti Tamás

A Magyar Tudományos Akadémia 193., a járványhelyzet miatt elhalasztott, majd online megtartott közgyűlése július 7-én zárult, 24 órás szavazásán Freund Tamás neurobiológust választották meg az MTA új elnökévé.
A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. Az Akadémia új főhivatású, választott vezetői 2020. augusztus 1-jén lépnek hivatalba.