„Bolyaisok” – Haszpra Tímea környezetfizikus „Bolyaisok” – Haszpra Tímea környezetfizikus

„Bolyaisok” – Haszpra Tímea környezetfizikus

Az éghajlatváltozás hatásait egy eddig még kevéssé vizsgált terület, a nagyskálájú légköri szennyeződésterjedés kapcsán tanulmányozta az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának támogatásával Haszpra Tímea, az ELTE Elméleti Fizikai Tanszékének tudományos főmunkatársa. Kutatásai ismertetésével folytatjuk a legkiválóbb „bolyaisokat” bemutató sorozatunkat.

Magyarország legértékesebb családi dokumentumgyűjteményével gazdagodott az MTA Könyvtár és Információs Központ Magyarország legértékesebb családi dokumentumgyűjteményével gazdagodott az MTA Könyvtár és Információs Központ

Magyarország legértékesebb családi dokumentumgyűjteményével gazdagodott az MTA Könyvtár és Információs Központ

A 19. század egyik kimagasló alakja, a költő, filozófus, kritikus, a hazai folklorisztika megalapozója, Erdélyi János és fia, Erdélyi Pál irodalomtörténész kéziratos hagyatékát mostantól az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye őrzi és gondozza. Az Erdélyi-tárban verskéziratok, irodalmi, filozófiai, esztétikai, népköltészeti írások éppúgy találhatók, mint népdal-, közmondás- és mesegyűjtések. A dokumentumok közül a legértékesebb a 2000 tételt számláló levelezés. Erdélyi János kora számos jeles alakjával levelezett, például Bajza Józseffel, de a sok kiválóság közül is kimagaslik Arany János, akinek kilenc levele maradt fenn a gyűjteményben.

Elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja

2021. július 17-én reggel, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja, az MTA Kémiai Tudományok Osztálya és az MTA Szegedi Területi Bizottsága korábbi elnöke. A barátok, pályatársak nevében Tóth Gábor, az MTA doktora, egyetemi tanár búcsúzik az akadémikustól.

Innovátorok kerestetnek – Gábor Dénes-díj 2021 Innovátorok kerestetnek – Gábor Dénes-díj 2021

Innovátorok kerestetnek – Gábor Dénes-díj 2021

A műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, valamint a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerését célul kitűző NOVOFER Alapítvány Kuratóriuma idén is várja a javaslatokat a Gábor Dénes-díjra.

Az MTA  új doktorait köszöntötték az Akadémián Az MTA  új doktorait köszöntötték az Akadémián

Az MTA új doktorait köszöntötték az Akadémián

„Az MTA doktora cím jelentőségét és annak erősítését az Akadémia 2019-ben megújított küldetése is kiemeli, miszerint Az MTA doktora cím független, országosan egységes, magasan kvalifikált szakértők által végzett, nemzetközi követelményeket integráló minőségbiztosítást nyújt. Jelentőségének és presztízsének erősítése az Akadémia fontos feladata” – mondta köszöntőjében Freund Tamás.

  • 892 találat
  • További