World Science Forum – Tudomány a klímaigazságosságért World Science Forum – Tudomány a klímaigazságosságért

World Science Forum – Tudomány a klímaigazságosságért

Hogyan képes a civil társadalommal együttműködő tudomány utat mutatni a klímapolitika hibáinak kiküszöbölése érdekében? E kérdésre keresték a választ a World Science Forum egyik plenáris ülésének résztvevői. Afrikánál találni sem lehetne autentikusabb helyszínt e beszélgetéshez, hiszen a földrész szegény országait különösen súlyosan érinti és fogja érinteni a klímaváltozás. Így a klímaigazságosság az elkövetkező évtizedek egyik legfontosabb tudományos és politikai problémája lesz.

„Nem engedhetjük meg, hogy tehetséges elmék kallódjanak el” – Freund Tamás köszöntője a World Science Forum nyitóünnepségén „Nem engedhetjük meg, hogy tehetséges elmék kallódjanak el” – Freund Tamás köszöntője a World Science Forum nyitóünnepségén

„Nem engedhetjük meg, hogy tehetséges elmék kallódjanak el” – Freund Tamás köszöntője a World Science Forum nyitóünnepségén

A tudomány minden eszközével kötelezze el magát a társadalmi egyenlőtlenség és az ebből fakadó súlyos nehézségek felszámolása mellett – sürgették a Fokvárosban rendezett Tudományos Világfórum ünnepélyes megnyitóján felszólalók. Az eseményen a szervező államok államfői és miniszteri, a nemzetközi partnerszervezetek legmagasabb vezetői szinten képviseltették magukat. A fórum idei jelmondata: „Tudomány a társadalmi igazságosságért”.

Élő közvetítés a 10. World Science Forumról Élő közvetítés a 10. World Science Forumról

Élő közvetítés a 10. World Science Forumról

Az idei Tudományos Világfórum főcíme „Tudomány a társadalmi igazságosságért” („Science for Social Justice”). Az eseményt 2022. december 6. és 9. között rendezik meg a dél-afrikai Fokvárosban.

Elindultak az Akadémia nemzeti programjai Elindultak az Akadémia nemzeti programjai

Elindultak az Akadémia nemzeti programjai

Alapos előkészítés és független testületi értékelés után elnöki döntéssel három nagy nemzeti program kezdi meg a működését: a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program 4 alprogramja, a Fenntartható Fejlődés és Technológiák Nemzeti Program Fenntartható technológiák alprogramja és a Nemzeti Agykutatási Program 3.0. Működésük időtartama négy év, összes támogatásuk 8,6 milliárd forint.

„Tudomány a társadalmi igazságosságért” – Megkezdődött a 10. World Science Forum a dél-afrikai Fokvárosban „Tudomány a társadalmi igazságosságért” – Megkezdődött a 10. World Science Forum a dél-afrikai Fokvárosban

„Tudomány a társadalmi igazságosságért” – Megkezdődött a 10. World Science Forum a dél-afrikai Fokvárosban

A világ legrangosabb tudománydiplomáciai fóruma idén újabb fontos epizódjához érkezik: első alkalommal látogat az afrikai kontinensre. Az eseményt 2022. december 6. és 9. között rendezik meg a dél-afrikai Fokvárosban. Az idei Tudományos Világfórum főcíme „Tudomány a társadalmi igazságosságért” („Science for Social Justice”), amellyel a szervezők a tudomány nélkülözhetetlen szerepére hívják fel a döntéshozók figyelmét a világszerte súlyosbodó társadalmi, gazdasági, környezeti válságok feloldásában.

Szubjektív búcsú Szalai Júliától Szubjektív búcsú Szalai Júliától

Szubjektív búcsú Szalai Júliától

Életének 75. évében, 2022. november 21-én elhunyt Szalai Júlia szociológus, a hazai szociológiai kutatások kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Szelényi Iván akadémikus emlékezik rá.

Szubjektív búcsú Szalai Júliától Szubjektív búcsú Szalai Júliától

Szubjektív búcsú Szalai Júliától

Életének 75. évében, 2022. november 21-én elhunyt Szalai Júlia szociológus, a hazai szociológiai kutatások kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Szelényi Iván akadémikus emlékezik rá.

  • 1087 találat
  • További