Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Fehér M. István filozófus, az MTA rendes tagja

2021. június 17-én, életének 72. évében elhunyt Fehér M. István Széchenyi-díjas filozófus, filozófiatörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Intézetének professor emeritusa.

„Bolyaisok” – Mucsi Gábor előkészítés-technikai mérnök „Bolyaisok” – Mucsi Gábor előkészítés-technikai mérnök

„Bolyaisok” – Mucsi Gábor előkészítés-technikai mérnök

A körforgásos gazdaság elveinek megfelelően másodnyersanyagból előállított építőanyag-ipari termékek fejlesztéséhez járulnak hozzá Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar egyetemi tanárának kutatási eredményei, amelyeket az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíja támogatásával ért el.

„Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus „Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus

„Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus

Hazai mohafajokból kinyerhető, új daganatellenes és antimikróbás hatóanyagokat keres munkatársaival Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán a Bolyai-pályázat támogatásával. Cikksorozatunkban azokat a kutatókat ismerhetik meg, akik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásának is köszönhetően végezték, illetve végzik tudományos tevékenységüket – az ösztöndíj kuratóriumának munkáját segítő 11 szakértői kollégium szerint kiválóan.

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón

A 2021. május 27–28-án megtartott konferencia témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata, valamint annak bemutatása, hogy a különböző kulturális és tudományos hátterű országokban milyen elgondolások alapján alakítják az egyetemi oktatás és az intézményrendszerben folyó kutatás viszonyát, hogyan képzelik el az érdeklődésvezérelt alap- és az alkalmazott kutatás jelenlétét a felsőoktatásban. A konferencia mindkét napjának teljes videofelvétele elérhető cikkünkben.

Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat

Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat

Hogyan lehet a hulladékból energia? Miként állíthatók helyre az urbanizáció által érintett élőhelyek? Hogyan lehet korán felismerni a lisztharmatfertőzést? Mit árul el a méz a környezet állapotáról? Ezekre a kérdésekre válaszolnak pályamunkájukban azok a fiatal kutatók, akiknek a munkáját Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia.

A Csomád alatt még fortyog a kristálykása A Csomád alatt még fortyog a kristálykása

A Csomád alatt még fortyog a kristálykása

Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport már régóta kutatja a székelyföldi Csomád vulkánt. Bár a tűzhányó utolsó kitörése mintegy 30 ezer évvel ezelőtt volt, nem tekinthető kihunytnak. A legújabb, a szakma egyik legtekintélyesebb folyóiratában a minap publikált felfedezéseik szerint a Csomád kőzeteiben lévő cirkonkristályok azt mutatják, hogy a hegy alatt lévő magmatározóban még mindig lehet folyékony magma.

Végső búcsút vettek Hámori Józseftől Végső búcsút vettek Hámori Józseftől

Végső búcsút vettek Hámori Józseftől

A Farkasréti temetőben hétfőn utolsó útjára kísérték Hámori József agykutatót, az MTA rendes tagját, korábbi alelnökét. Freund Tamás, az Akadémia elnöke gyászbeszédében a klasszikus és örök humán értékeket, a modern természettudományos tudást és az istenhitet egy személyben megtestesítő emberként méltatta az életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt professzort.

  • 878 találat
  • További