Módosul az MTA Kiváló Kutatóhely pályázati kiírása

A kutatóhelyi közösség kiválóságának és a kiváló kutatók korfájának értékelése korrekcióra szorul. A pályázati kiírás emiatt módosult, és a benyújtási határidő 2021. június 14-re változott. A benyújtandó adatokban és a pályázati útmutató tartalmában – az újabb határidőt kivéve – nincs változás.

2021. május 28.

Az új pályázati felhívás itt olvasható.

Az MTA májusi közgyűlése létrehozta a Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsot (KHMT). A KHMT megvizsgálta a pályázattal kapcsolatban beérkezett közleményeket, javaslatokat, és az alábbi határozatokat hozta:

1. A módosulás a 3.2.1. pontot érinti a természettudományok és a matematika területén: a kutatóhely kutatóinak eredményessége, az eredményes kutatók korfája.

A pályázó szervezet kutatói eredményességének megítélése a H-index és a tudományban eltöltött évek összevetése mellett (új elemként) az idézettség alapján történik. A pályázó feladata a kutató és a kutatóhely azonosító adatainak megadása, valamint az MTMT-ben való adatszolgáltatás (lásd: pályázati útmutató). Az értékelést a tudományos osztályok fogják elvégezni.

2. A Kiváló Kutatóhely pályázat célja kutatóhelyek minősítése, és egyik pontja sem alkalmas személyek minősítésére (beleértve az eredetileg „a pályázó szervezeti egység kutatóinak kiválósága életmű alapján” elnevezésű 1. pontot) és/vagy tudományterületek összehasonlító értékelésére. A KHMT és az MTA vezetése minden ilyen felhasználástól elhatárolódik. A KHMT határozott álláspontja az, hogy az egyéni kutatói teljesítmény vizsgálata csak a kutató tudományos munkáinak szakértők bevonásával történő érdemi értékelésével történhet.

3. Mivel a Web of Science csak 1975-ben indult, az ezt megelőzően megjelent művek és azok idézettsége csak részlegesen jelennek meg a WoS és a Scopus rendszerében, ezért automatikus értékelésük technikai okokból nem lehetséges. Akinek ezt megelőző publikációja van, annak is 1975-től indul a tudományos életkora.

4. Tekintettel arra, hogy az 3.2.1. pont értékelésének módszertana változik, a pályázat benyújtásának határideje 2021. június 14-re (hétfő) módosul. Az adatszolgáltatásban nincs szükség változtatásra, mert a hiányzó adato(ka)t az MTA értékelő rendszere automatikusan fogja számolni. A már benyújtott pályázatok módosítása nem szükséges.

A pályázati felhívás és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok ide kattintva tölthetők le.