Megkezdődött a World Science Forum

Milyen etikai problémákkal kell szembenézniük a tudomány művelőinek, és milyen felelősséget kell vállalniuk tudományos eredményeik következményeiért? Ez az idei Tudományos Világfórum legfontosabb kérdése, amelyre a 120 országból érkezett több mint 1000 kutató, tudománypolitikus és döntéshozó keresi a választ a szombatig tartó, változatos programokat kínáló tanácskozáson. A Művészetek Palotájában tartott szerda esti nyitóünnepségen Lovász László, az MTA elnöke azt mondta, a tudomány módszereiről, a tudomány finanszírozásáról és a tudományos eredmények kommunikációjáról is szóló programsorozat témái jól mutatják, mennyire összetett és az egész emberiség jövőjét meghatározó problémákról szól majd a fórum.

2019. november 20. mta.hu / MTI

Lovász László köszöntője

Kedves Vendégeink!

Köszöntöm Önöket! Örömmel tölt el, hogy négy év után ismét itt, a magyar fővárosban köszönthetem a világ tudománypolitikusait, kutatóit, döntéshozóit. Idén 120 országból több mint 1000 résztvevő, köztük több mint 150 előadó érkezett a World Science Forumra. A ma kezdődő rendkívül gazdag programsorozatért köszönet illeti a Magyar Tudományos Akadémia partnerszervezeteit, az UNESCO-t, az International Science Councilt, az American Association for the Advancement of Science-t, a The World Academy of Sciencest, az European Academies Science Advisory Councilt, valamint a The InterAcademy Partnershipet.

Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a két évvel ezelőtti, minden korábbinál nagyobb közönséget vonzó jordániai WSF után most egy hasonlóan eredményes tanácskozást tarthassunk.

Lovász László Fotó: mta.hu / Katona László

Köszöntöm a következő WSF házigazdája, a Dél-afrikai Köztársaság képviseletében megjelent tudománypolitikusokat, kutatókat. Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm Bonginkosi Emmanuel Nzimandét, a Dél-afrikai Köztársaság felsőoktatási, tudományos és technológiai miniszterét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Új típusú szerződés kialakítása a 21. század tudásigényű társadalma számára a politikusok, a tudósok, a gazdasági élet vezetői, valamint a média közreműködésével – ezt a célt tűzték ki az 1999-es Tudomány Világkonferenciája szervezői. A budapesti rendezvény olyan sikeres volt, hogy egyik konkrét eredményeként megszületett a Tudományos Világfórum, amelynek házigazdája eleinte kétévente, majd 2011 óta négyévente a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA egy majd kétszáz éves, nagy társadalmi elismertséggel bíró nemzeti intézmény. Számos hagyományt ápol, és mára ezek sorát gazdagítja a WSF is.

Tisztelt Egybegyűltek!

A folyamatosan változó világban egy, a korábbi évekhez képest megváltozott helyzetű, de autonóm és független Magyar Tudományos Akadémia látja Önöket vendégül. Az MTA idén ősz óta nem működtet önálló kutatóhálózatot. Feladata azonban így is bőven van: a magyar tudományosság képviselete idehaza és külföldön; a közép-európai régióban kiemelkedő eredményességű kutatómunka támogatása; a tudományos gondolkodás szabadságának garantálása; állásfoglalás tudományetikai ügyekben; minőségbiztosítás a tudományban; a szakpolitikai döntéshozatal előkészítése; nemzetközi kapcsolatok ápolása. Ez utóbbinak legfőbb fóruma a WSF. A korábbi rendezvények tapasztalatai azt mutatják, hogy a Fórum a tudományos világot leginkább érdeklő kérdésekkel foglalkozik, a kutatók véleményére pedig egyre jobban odafigyelnek a döntéshozók is. A WSF jelentősége az elmúlt két évtizedben folyamatosan erősödik.

Kedves Vendégeink!

Idei tanácskozásunk fő témája az, hogy a tudomány művelőinek milyen etikai problémákkal kell szembenézniük, és milyen felelősséget kell vállalniuk tudományos eredményeik következményeiért. Milyen elvek alapján lehet megosztani az alapkutatásra és az innovációra fordítandó forrásokat? Hogyan lehet a tudományfinanszírozást átláhatóvá és igazságosabbá tenni? Miként lehet megkülönböztetni a tudományos módszert az áltudománytól? Miért olyan fontos, hogy a kutatók részt vegyenek a szakpolitikai döntéshozatalban? Hogyan látják a kutatók és a tudománykommunikációval foglalkozók az Open Access helyzetét? Milyen feladatai vannak a tudománynak az ENSZ 2030-ig tartó agendájának teljesítése érdekében? Hogyan járulhat hozzá a tudomány
a fenntartható fejlődés előmozdításához?

E kérdésekre számtalan, így például tudományfilozófiai és gyakorlati, a napi kutatómunkát is befolyásoló választ lehet adni. Mi itt, a WSF-en arra törekszünk, hogy még ha végleges, megfellebbezhetetlen válaszokat nem tudunk is megfogalmazni, minél többen és a lehető legtöbb szempont alapján próbáljunk felelni ezekre a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésekre.

Kitérünk majd a tudományos eredmények terjesztése és népszerűsítése miatt rendkívül fontos kommunikáció új módszereire is. Beszélünk a globális szintű szakmai kihívásokról, közülük is arról, hogy mi a tudományos sajtó feladata. Milyen legyen például a növekvő létszámú emberiség növekvő energiaszükségletének kielégítése miatt fokozódó szén-dioxid-kibocsátásról és az ennek következményeképp mind egyértelműbben érzékelhető klímaváltozásról folyó kommunikáció? Mit tegyen a sajtó: hamis egyensúly látszatát keltve ismertesse a klímaváltozást tényként kezelő, a világ kutatóinak 97 százalékát magában foglaló csoport, valamint az ezzel ellentétes véleményeket megfogalmazók álláspontját, vagy az a feladata, hogy bemutassa a következményeket?

A World Science Forum ünnepélyes megnyitóján készült képgaléria a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A rendkívül gazdag programsorozat egy-egy kiragadott témája is jól mutatja, mennyire összetett és az egész emberiség jövőjét meghatározó témákról kell beszélnünk és gondolkodnunk együtt a következő napokban. Bízom benne, hogy az eszmecserénk eredményeként megszülető zárónyilatkozat nem csupán a WSF-en elhangzott legfontosabb gondolatok tömör összefoglalása lesz, hanem egyúttal irányadó dokumentumként tekintenek majd rá a szakpolitikai döntéshozók is.

Kedves Vendégeink!

Budapestnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a régió tudományos központja legyen. Ugyanakkor a magyar főváros híres gazdag kulturális életéről is. Arra biztatom Önöket, hogy a tudományos problémák megvitatása mellett éljenek a lehetőséggel, és vegyenek részt minél több kulturális programon is.
A WSF rendezvényeinek összeállítói arra törekedtek, hogy a résztvevők az itt töltött néhány nap alatt minél több maradandó kulturális élményben részesülhessenek.
Érezzék jól magukat Budapesten, és töltsenek nálunk valóban felejthetetlen napokat!
Eredményes tanácskozást, tartalmas itt-tartózkodást kívánok mindannyiunknak!

A tudomány közös építmény

Áder János köztársasági elnök felidézte, hogy amikor a száz éve elhunyt Eötvös Loránd az MTA elnöke lett, első felszólalásában a tudományt közös építménynek nevezte. „Nem különböző tudományokban dolgoznak a nemzetek; egy az épület, melynek építésén mindannyian közreműködnek. Amit az egyik kezd, a másik folytatja, s végül az eredményt magáénak mondhatja mindaz, aki annak létesítésén közreműködött” – idézte Eötvös szavait Áder János.

Áder János MTI / Illyés Tibor

A köztársasági elnök szerint, ami 130 esztendővel ezelőtt igaz volt, ma hatványozottan az. A tudományban a legkülönfélébb nemzetek kutatói ugyanannak az igazságnak a megismerésén, megértésén munkálkodnak.

Az emberiség ma hatalmas kihívásokkal néz szembe a klímaváltozástól az extrém szegénységig, ezért a tudományos tudás és annak megosztása a társadalom lehető legszélesebb rétegeivel egyre fontosabbá válik – mondta Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese.
A Tudományos Világfórumot 2021-ben a Dél-afrikai Köztársaságban rendezik meg. Az afrikai ország tudományügyi, oktatási minisztere, Bonginkosi Nzimande a budapesti megnyitón kiemelte: a Világfórum az elmúlt 20 évben a tudományos diplomácia egyik vezető platformjává vált.
Az eseményen köszöntőt mondott Daya Reddy, az International Science Council (ISC) elnöke és Margaret A. Hamburg, az American Association for the Advancement of Science (AAAS) elnöke is. A jelenlévőket üzenetben üdvözölte António Guterres ENSZ-főtitkár.

Elismerés a tudomány népszerűsítéséért

A WSF ünnepélyes megnyitóján elismeréseket is átadtak. Az UNESCO a tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját (UNESCO Kalinga Prize for the Popularization of Science) Karl Kruszelnicki ausztrál író, újságíró vehette át, aki az indoklás szerint több évtizedes munkájával rengeteget tett azért, hogy felébressze az emberek kíváncsiságát a tudomány iránt.
Az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját (UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation) a rendezvényen az indiai Ashoka Alapítvány az Ökológiai és Környezetkutatásért (ATREE) kapta. A díjjal a szervezet fenntartható fejlődéssel és a társadalmi szempontból igazságos környezetvédelemmel kapcsolatos munkáját ismerték el.

Tudomány, etika és felelősség

Milyen etikai kérdéseket vet fel a tudomány és a technológia fejlődése? Mit jelent a tudomány szabadsága? Miképp jelenthet megoldást a felmerülő etikai kérdésekre az open science, vagyis a nyílt tudomány? Az emberiség a "vadászó-halász", a "földművelő", az "ipari", az "informatikai" után az ötödik, mesterségesintelligencia-vezérelt "super-smart" társadalom korszakába lépett. Milyen kérdéseket vet fel ez a változás, és hogyan lehet azokat felelősséggel kezelni? Többek között ezekkel a témákkal foglalkozott a WSF nyitóelőadásában Peter-Paul Verbeek, a Twentei Egyetem professzora.

Peter-Paul Verbeek, a Twentei Egyetem professzora mta.hu/Szigeti Tamás

A Interjú Lovász Lászlóval a World Science Forumrólkétévente megrendezett WSF különleges tanácskozási alkalom, hiszen nem egyetlen tudományos-szakpolitikai téma köré szerveződik. Résztvevői számára így biztosít lehetőséget a tudomány szerepének, a kutatási eredmények gazdasági, társadalmi, környezeti, szociális, kulturális és etikai vonatkozásainak megvitatására.

Az idei programsorozat gazdag kínálatában a hat plenáris ülés mellett csaknem harminc szekcióülésen vitatják meg a résztvevők a tudomány előtt álló etikai kihívásokkal, a tudomány jövőjével, a tudomány finanszírozásával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdéseket.

A részletes program ide kattintva nézhető meg.

A World Science Forum szombaton a Parlamentben egy zárónyilatkozat elfogadásával fejeződik be.