Megjelent a Lendület program 2021. évi pályázati kiírása

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programja idén is teret ad a nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatóknak áttörő eredményeket ígérő kutatásaik megvalósítására hazai kutatóhelyeken.

2021. január 29.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel, az eredetileg postán bekért, a befogadó kutatóhely vezetője és a kutatóhely gazdasági vezetője által aláírt intézményi befogadó nyilatkozat helyett elegendő, ha minősített elektronikus aláírásokkal ellátott nyilatkozat készül, amelyet a kutató feltölt az elektronikus pályázati rendszerbe, vagy elküldik közvetlenül a lendület [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail címre.

A pályázó kutatók pályázói nyilatkozatát is elegendő az elektronikus pályázati rendszerbe feltölteni.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Lendület program keretében pályázati felhívást tesz közzé 2021-ben induló kutatócsoportok létrehozására.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

Mint arról korábbi hírünkben már beszámoltunk, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága és a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága közötti megállapodás szerint mind a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról, mind pedig a finanszírozásról és a projektek monitorozásáról az MTA gondoskodik.

A Lendület program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázni két kategóriában lehet.
A Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akik 38 évnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

A Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akik 45 évnél fiatalabbak (1976. augusztus 31. után születtek), rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon, illetve a Lendület program vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

A Lendület I. kategóriában a támogatás csak egyszer nyerhető el.

A pályázóknak MTMT azonosítóval kell rendelkezniük, naprakész publikációs adatokkal.

Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell, hogy a Lendület-támogatás ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A Lendület programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell továbbá, hogy a program során pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.