Kiválóság a kutatásban: a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj 25 éve – videón az ünnepi tudományos ülés

A Magyar Tudományos Akadémia teljesítmény-központú, magas presztízsű, a kutatói pályaív posztdoktori szakaszában támogatást nyújtó országos ösztöndíja, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj eredményeit összegezték és méltatták az ösztöndíj alapításának 25. évfordulója alkalmából az MTA Székházban tartott rendezvényen. Videónk az ünnepi tudományos ülésről.

2022. április 28.

Az ünnepi tudományos ülésről készült felvétel a videóra kattintva tekinthető meg.

Tulassay Tivadar akadémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke az ünnepi ülés résztvevőit köszöntve arról beszélt, hogy negyed évszázad alatt nagyon sok minden változott, de az alapítók alapeszméje változatlan maradt, és sikeresen kiteljesedett. A cél akkor is
a tanítványok segítése, kezdeti lépéseik egyengetése volt, és ez motiválja ma is a fiatalokat segítőket.

Freund Tamás, az MTA elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 25 év eredményei igazolják a támogatási rendszert, hiszen az alapítás óta több mint 500 egykori ösztöndíjas lett az MTA doktora, 22 volt „bolyais”-t pedig akadémikussá is választottak.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíja fontos, de nem az egyetlen támogatási forma, amely a kutatói pályaív különböző szakaszaiban járók számára segítséget jelent az Akadémiától. A MTA egymást váltó vezetői
az elmúlt 25 évben több fontos célt is megjelöltek programjaikban. Mindegyikük számára prioritás volt ugyanakkor a fiatal, motivált és kiválóságukat bizonyító kutatók anyagi és erkölcsi támogatása. Ez a hagyománnyá vált törekvés jellemzi a 2020-ban hivatalba lépett vezetést is”
– mondta az MTA elnöke.

Az ünnepi tudományos ülésen készült galériánk a fotóra kattintva tekinthető meg. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A rendezvény egyik fő célja az volt, hogy megmutassa, milyen szerepet töltött be az alapítása óta eltelt 25 évben a Bolyai-ösztöndíj a különböző tudományterületeken dolgozó kutatók életpályájában. Az elért eredmények szemléltetésére a három nagy tudományterületről két-két volt Bolyai-ösztöndíjas ismertette a rendezvényen az akadémiai támogatással folytatott kutatásait, a Bolyai-ösztöndíj jelentőségét eddigi kutatói életpályáján.

Az elhangzott előadások

Kombinatorikus struktúrák
Károlyi Gyula, az MTA doktora (ELTE TTK)

Dohnányi a világháborúkban: Hitvallás, Harangok
Kusz Veronika (Bölcsészettudományi Kutatóközpont)

Zrínyi-fegyverek nyomában
Padányi József, az MTA doktora (NKE HHK)

A növényi vírusok biológiai sokszínűsége
Palkovics László, az MTA doktora (SZE MÉK)

A virális transzkriptom rejtett komplexitása
Tombácz Dóra (SZTE ÁOK)

Az építészet jelenének értékelése a múlt örökségének elfogadásával
Vukoszávlyev Zorán (BME ÉK)

Szerzői jogi okok miatt Kusz Veronika koncertfelvételeket is tartalmazó előadása nem publikálható, ezért nem látható videónkban.

Az ünnepi tudományos ülésen mutatták be a Bolyai-ösztöndíj elmúlt
25 évének eredményeit összegző kötetet is.
A kiadvány ide kattintva letölthető.