„Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus „Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus

„Bolyaisok” – Csupor Dezső fitokémikus

Hazai mohafajokból kinyerhető, új daganatellenes és antimikróbás hatóanyagokat keres munkatársaival Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán a Bolyai-pályázat támogatásával. Cikksorozatunkban azokat a kutatókat ismerhetik meg, akik az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásának is köszönhetően végezték, illetve végzik tudományos tevékenységüket – az ösztöndíj kuratóriumának munkáját segítő 11 szakértői kollégium szerint kiválóan.

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón

A Nemzetközi Tudományos Szervezetek Szövetségének május végi konferenciája videón

A 2021. május 27–28-án megtartott konferencia témája az alapkutatás és a felsőoktatás kapcsolata, valamint annak bemutatása, hogy a különböző kulturális és tudományos hátterű országokban milyen elgondolások alapján alakítják az egyetemi oktatás és az intézményrendszerben folyó kutatás viszonyát, hogyan képzelik el az érdeklődésvezérelt alap- és az alkalmazott kutatás jelenlétét a felsőoktatásban. A konferencia mindkét napjának teljes videofelvétele elérhető cikkünkben.

Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat

Négy pályamunka nyerte el idén a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjat

Hogyan lehet a hulladékból energia? Miként állíthatók helyre az urbanizáció által érintett élőhelyek? Hogyan lehet korán felismerni a lisztharmatfertőzést? Mit árul el a méz a környezet állapotáról? Ezekre a kérdésekre válaszolnak pályamunkájukban azok a fiatal kutatók, akiknek a munkáját Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjjal ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia.

A Csomád alatt még fortyog a kristálykása A Csomád alatt még fortyog a kristálykása

A Csomád alatt még fortyog a kristálykása

Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport már régóta kutatja a székelyföldi Csomád vulkánt. Bár a tűzhányó utolsó kitörése mintegy 30 ezer évvel ezelőtt volt, nem tekinthető kihunytnak. A legújabb, a szakma egyik legtekintélyesebb folyóiratában a minap publikált felfedezéseik szerint a Csomád kőzeteiben lévő cirkonkristályok azt mutatják, hogy a hegy alatt lévő magmatározóban még mindig lehet folyékony magma.

Végső búcsút vettek Hámori Józseftől Végső búcsút vettek Hámori Józseftől

Végső búcsút vettek Hámori Józseftől

A Farkasréti temetőben hétfőn utolsó útjára kísérték Hámori József agykutatót, az MTA rendes tagját, korábbi alelnökét. Freund Tamás, az Akadémia elnöke gyászbeszédében a klasszikus és örök humán értékeket, a modern természettudományos tudást és az istenhitet egy személyben megtestesítő emberként méltatta az életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt professzort.

Módosul az MTA Kiváló Kutatóhely pályázati kiírása Módosul az MTA Kiváló Kutatóhely pályázati kiírása

Módosul az MTA Kiváló Kutatóhely pályázati kiírása

A kutatóhelyi közösség kiválóságának és a kiváló kutatók korfájának értékelése korrekcióra szorul. A pályázati kiírás emiatt módosult, és a benyújtási határidő 2021. június 14-re változott. A benyújtandó adatokban és a pályázati útmutató tartalmában – az újabb határidőt kivéve – nincs változás.

Megemlékezés Mádl Ferenc születésének 90. és halálának 10. évfordulóján Megemlékezés Mádl Ferenc születésének 90. és halálának 10. évfordulóján

Megemlékezés Mádl Ferenc születésének 90. és halálának 10. évfordulóján

2021-ben van Mádl Ferenc akadémikus, egyetemi tanár, jogtudós, politikus, korábbi köztársasági elnök születésének 90. és halálának 10. évfordulója. Tisztelői, pályatársai, tanítványai kezdeményezésére az Igazságügyi Minisztérium Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézete és a kormány támogatásával Martonyi János professzor elnökletével emlékbizottság alakult a megemlékezések koordinálására. Az emlékbizottság az MTA elnöke által delegált tagjának, Vékás Lajos akadémikusnak, az MTA korábbi alelnökének írásával emlékezünk Mádl Ferencre, a tudósra.

„Bolyaisok” – Benedek Csaba informatikus „Bolyaisok” – Benedek Csaba informatikus

„Bolyaisok” – Benedek Csaba informatikus

A gépi látás korszerű kamerák és lézeres szenzorok mérésein alapuló kulcskérdéseit kutatja Benedek Csaba, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA Kiváló Kutatóhely) Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának habilitált docense, aki tavaly védte meg MTA-doktori értekezését. Kutatócsoportjának eredményei számos gyakorlati területhez kötődnek a 3D térképezéstől kezdve épületek statikai elemzésén és stílusvizsgálatán át a 3D orvosi adatok feldolgozásáig és az önjáró járművek érzékelési kérdéseiig. Eredményei ismertetésével folytatjuk a legkiválóbb Bolyai-ösztöndíjasokat bemutató sorozatunkat.

  • 875 találat
  • További