2033 a Marson, történelemhamisítás, a Seuso-kincsek rejtélye: indul az Akadémia filmklubja

A Tanácsköztársaság története és a történelemhamisítás kérdése, Szigetvár ostroma egy játékprogrammal életre keltve, a 2033-as Mars-misszió, a dunai halak élővilága Budapestnél – csupán néhány azok közül a témák közül, amelyekről többet is megtudhat az április 12-én induló Filmklub az Akadémián sorozatunk vetítésein.

2017. március 28.

A tavaszi szezonban ismét nyolc alkalommal tart vetítést ismeretterjesztő filmekből az MTA filmklubja. A 2017. április 12. és május 31. között sorra kerülő eseménysorozat helyszíne az MTA Székház 2. emeleti Nagyterme. Az események ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek. Valamennyi alkalommal a Rédey Soma, az MTA kommunikációs főosztályvezető-helyettese, a Filmklub szervezője az M1 Ma reggel című műsorában beszélt a tavaszi vetítésekről. A beszélgetés itt megnézhető.vetítés után meghívott szakértőkkel beszélgetés következik a film által felvetett témákról.

Miről szólnak a filmek?

Egy erős nyugtatókkal kezelt férfi a teljes szellemi leépülés állapotába kerül – a vetítéssorozatot indító, egy hipermnéziás ápoltról szóló film után Racsmány Mihály kutató segít körüljárni a témát.

Manipulált iskolai tananyagok és hiányos történelmi feldolgozások a Tanácsköztársaság történetének 133 napjáról – Borsody István történelmi filmje által feltett kérdésekre Katona Csaba történésszel keressük a válaszokat.

2016-ban ünnepeltük Zrínyi Miklós szigetvári halálának 450. évfordulóját – a csatát bemutató animációs film kapcsán Hóvári János, volt ankarai nagykövet és Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója lesz a vendégünk.

Sik András Mars-kutatót és Kereszturi Ákos csillagászt a vörös bolygó vizsgálatával kapcsolatos legfrissebb eredményekről fogjuk kérdezni. A National Geographic által készített Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat elkészítésében szakértőként hazai kutatók is közreműködtek.

A napjainkban is aktuális, a Seuso-kincsek rejtélyét feldolgozó dokumentumfilmben felvetett kérdéseket a Seuso Kutatási Projekt felkért szakértőjével vizsgáljuk a sorozat zárásaként.

Az első, április 12-i vetítést megnyitja: Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora.

Regisztrációs oldalt az egyes eseményekre kattintva talál. Kövesse programunkat közösségi oldalunkon is: http://facebook.com/mtafilmklub.

A vetítések helyszíne:

MTA Székház, II. emeleti Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.


Program

2017. április 12. szerda, 17.30

Tasnádi István: MEMO (2016, 88 perc)

Egy ambiciózus pszichiáter (Lónyai Péter) egy különös és ritka mentális jelenség, a hipermnézia jellemzőit kutatja, nem utolsósorban azért, hogy segítsen emlékezetvesztéssel küzdő édesapján. Mikor a pszichiátriai intézetben rábukkan egy hipermnéziás ápoltra, vizsgálni kezdi a férfit. Kiderül, hogy erős nyugtatókkal kezelik, ami hosszú távon teljes szellemi leépülést okoz. Ezért a saját felelősségére kihozza az elmegyógyintézetből, hogy tanulmányozza. Lónyai megszállottan dolgozik, meg akarja tanítani az apját emlékezni, a pácienst pedig felejteni, de mindezzel csak veszélybe sodorja őket, karrierjét és házasságát. A MEMO egy különleges emberi drámát dolgoz fel, tudományos hűséggel, érzelmekkel telítetten, egyben szórakoztatóan.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:
Tasnádi István filmrendező
Racsmány Mihály, az MTA Nemzeti Agykutatási Program kutatócsoportjának vezetője
Lengyel Tamás színész
Molnár Áron színész

Képgaléria a vetítésről.


2017. április 19. szerda, 17.30

Borsody István: 133 nap – a Tanácsköztársaság története (2016, 50 perc)

Dicsőséges vagy éppen szégyenletes. A hazai történetírás nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a Magyar Tanácsköztársasággal foglakozott. Hetven éven át vagy csak pozitív, vagy csak negatív köntösben mutatta be a 133 nap történetét. Ami 1919-ben Magyarország szétszakításával egy időben történt, az nagyban befolyásolta későbbi történelmünket. Hiába tartották életben a Tanácsköztársaságot kevesebb mint fél évig, kitörölhetetlen része lett a magyar történetírásnak. Manipulált iskolai tananyagok, hiányos történelmi feldolgozások jelentek meg róla könyvben és filmen egyaránt. 1989-ben a hetven évvel korábban történtek tisztázása mellékessé vált. A film nem titkolt célja a Tanácsköztársaság későbbi feldolgozásának és így a megtörtént történelemhamisításnak a bemutatása is. Fontos tisztázni, hogy pontosan mi és miért történt 1919. március 21. és augusztus 1. között.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:
Borsody István filmrendező
Katona Csaba történész, MTA BTK TTI

Képgaléria a vetítésről.


2017. április 26. szerda, 17.30

Baltavári Tamás: Szigetvár 1566 (2016, 26 perc)

Az animációs film az 1566-os szigetvári ostromot és Zrínyi Miklós hősi halálát mutatja be. A precízen megtervezett, korhű viseletbe öltöztetett szereplőket egy játékprogrammal keltették életre, az alkotók minden apró részletre ügyelve a történelmi hitelességet tartották a legfontosabbnak. Az oktató jellegű film főleg a fiatal korosztállyal próbálja megszerettetni a történelmet, és mivel dokumentumfilm, gerincét a dokumentarista elemek képezik.

A film utáni beszélgetés vendégei:
Baltavári Tamás, Történelmi Animációs Egyesület
Fodor Pál történész, az MTA BTK főigazgatója
Hóvári János, korábbi ankarai nagykövet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója

A film előtt Spitzer Fruzsina és Ruzsa Dénes kísérleti rövidfilmjét vetítjük.

Képgaléria a vetítésről.


2017. május 3. szerda, 17.30

Szendőfi Balázs: Budapest halai (2015, 60 perc)

Szendőfi Balázs eredeti hivatása zenész, zeneszerző, zenetanár. A természetet gyerekkora óta járja, a főváros külterületeinek jó ismerője. Először akvaristaként, aztán faunisztikus kutatóként, majd filmesként kezdett el foglalkozni a Kárpát-medence halfaunájával. 2010 óta a Magyar Haltani Társaság aktív, rendszeresen publikáló tagja. Budapest halfaunája különlegesen fajgazdag a Duna közelsége és a város területén mára felszámolt mocsárvilág maradványai miatt. A vizek, bár tisztulnak, egyre szabályozottabbakká válnak, és a behurcolt vagy benyomuló idegen halfajok száma is egyre emelkedik. A film sorra veszi Budapest vizes élőhelyeit és az ott élő halak mindennapjait.

A film utáni beszélgetés vendége:
Szendőfi Balázs, a film rendezője
Tóth Balázs, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa

Képgaléria a vetítésről.


2017. május 10. szerda, 17.30

NatGeo: Mars – Utunk a vörös bolygóra (3. rész) (2016, 45 perc)

A National Geographic magyar szakértők segítségével készített sorozata Naprendszerünk talán legtitokzatosabb bolygójáról árul el minden eddig tudhatót vagy még annál is többet. A sorozat mindamellett, hogy izgalmas interjúkat tartalmaz napjaink neves tudósaival és mérnökeivel, részben a jövőben, 2033-ban játszódik, és az első Mars-misszió történetét mutatja be. A film azonban nem sci-fi, hanem egy nagyon is realisztikus és tudományos alapokon nyugvó történet, amely hamarosan akár valósággá is válhat.

A vetítés utáni beszélgetés vendégei:
Sik András geográfus, Mars-kutató, ELTE
Kereszturi Ákos csillagász, MTA CSFK Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet

Képgaléria a vetítésről.


2017. május 17. szerda, 17.30

Bogádi Csaba: Menjek/Maradjak (A holland epizód) (2016, 30 perc)

Most akkor menjek vagy maradjak? Vajon itthon vagyok én otthon? Naponta több ezren teszik fel maguknak a kérdést, hogy érdemes-e új életet kezdeni külföldön és szembenézni a honvággyal, a nyelvi nehézségekkel, az ismeretlen környezettel a régóta szövögetett álmok megvalósításának reményében. De tényleg minden szebb egy új világban? A Speak Easy Project filmes csapata utánajár a válaszoknak – New York és London után ezúttal Hollandia városaiban.

A film utáni vetítés vendége:
Bogádi Csaba, az epizód rendezője
Kováts András szociológus, MTA TK Kisebbségkutató Intézet

Képgaléria a vetítésről.


2017. május 24. szerda, 17.30

Szabó Attila: Egy Isten, két nemzet (2016, 50 perc)

Păduraru Vlad és Mălina élettörténetének kezdete sokban hasonlít a legtöbb szegény erdélyi magyar család világháborút követő sorsához. Édesanyjuk – homoródalmási székely lányként – a negyvenes évek végén Bukarestbe ment szolgálni, ahol megismerkedett a kommunista rendszer titkosszolgálatának egyik fiatal tisztjével. Első látásra egymásba szerettek, s bár kommunikálni is alig tudtak, hamarosan összeházasodtak.

A film utáni beszélgetés vendége:
Szabó Attila, a film rendezője
Péntek János nyelvész, az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának elnöke

Képgaléria a vetítésről.


2017. május 31. szerda, 17.30

Dézsy Zoltán: Seuso 2. – A Seuso-kincsek rejtélye folytatódik (2016, 90 perc)

A Seuso-kincset nemcsak az ország, de a nemzetközi közvélemény is jól ismeri, vagy legalábbis hallott róla. A felbecsülhetetlen értékű ezüstlelet története igazi kulturális krimi. A dokumentumfilm első részét még 1996–97-ben forgatták. Időközben rengeteg új fejlemény történt. A film aktualitását az adja, hogy a kincs legszebb darabjainak egy részét Magyarország visszaszerezte.

A film utáni beszélgetés vendége:
Dézsy Zoltán, a film rendezője

Képgaléria a vetítésről.


Archívum

Filmklub az Akadémián – 2016

Filmklub az Akadémián – 2015