„A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti est az Akadémián „A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti est az Akadémián

„A kétféle alkotótevékenység egyazon lélektípus terméke” – Művészeti est az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának ötödik estjére került sor 2023. január 16-án, hétfőn az MTA Székházban. Az esten koncertet adott Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szentpáli Roland tubaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. A kulturális-művészeti program részeként az Akadémiai Klub Kodály- és Vörösmarty-termében Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat, végül a Figula Pincészet borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

Felhívás a Jermy Tibor-díj odaítélésére Felhívás a Jermy Tibor-díj odaítélésére

Felhívás a Jermy Tibor-díj odaítélésére

A Magyar Tudományos Akadémia által Jermy Tibor akadémikus hagyatékából alapított Jermy-Tibor-díj Díjbizottsága felhívja az MTA Biológiai Tudományok Osztályát, az MTA Agrártudományok Osztályát, az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Állattani Osztályának képviselőjét, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának vezetőjét, a Magyar Rovartani Társaság elnökét és az Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját, tegyenek javaslatot a Jermy Tibor-díj odaítélésére.

Lendületesek: Virosztek Dániel Lendületesek: Virosztek Dániel

Lendületesek: Virosztek Dániel

Klasszikus és kvantum Wasserstein-terek geometriája és kvantumdivergenciák – ez a kutatási témája Virosztek Dániel matematikusnak, aki a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának támogatásával alakíthatott önálló kutatócsoportot. Mit jelentenek ezek a matematikai fogalmak, és milyen gyakorlati hasznosítása lehet az elméleti problémák megoldásának? Ez is kiderül a kutatóval folytatott beszélgetés nyomán készített cikkünkből.

2022 legjelentősebb innovációs teljesítményét keresik 2022 legjelentősebb innovációs teljesítményét keresik

2022 legjelentősebb innovációs teljesítményét keresik

A Magyar Innovációs Szövetség – a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen – a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, immár 31. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

Lendületesek: Tölgyesi Csaba Lendületesek: Tölgyesi Csaba

Lendületesek: Tölgyesi Csaba

A természetvédelmi, illetve a klímaváltozás elleni erőfeszítések között egyre hangsúlyosabb szerepet kap az élőhely-restauráció, vagyis az ember által megváltoztatott élőhelyek visszaalakítása természetközelivé. Tölgyesi Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének egyetemi adjunktusa, a Lendület- pályázat egyik nyertese ilyen természetregenerációval kapcsolatos vizsgálatokat és kísérleteket végez, méghozzá a magyarországi természetes vegetációban nagyon gyakori mozaikos, vagyis többfajta közösség egymás mellett élő foltjai alkotta társulásokban.

„Angyal zenéje, gyertyafény” – akadémikus írók, költők a karácsonyról „Angyal zenéje, gyertyafény” – akadémikus írók, költők a karácsonyról

„Angyal zenéje, gyertyafény” – akadémikus írók, költők a karácsonyról

„Karácsony közelít. Hegyek hátait, fenyőfák sátrait ünnepre meszelik” – írja Babits Mihály, akiről talán kevesen tudják, hogy kiemelkedő költői, írói, műfordítói és meghatározó irodalomszervezői tevékenysége mellett élete utolsó két évében a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. Ahogy azok voltak megbecsült íróink, költőink közül sokan mások is. Karácsony közelít. Cikkünkben akadémikus költők, írók szavaival köszöntjük az ünnepet.

  • 1100 találat
  • További