Az Európai Kutatási Tanács támogatásával folytathatja kutatásait Nagy László

Nagy László biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elnyerte az Európai Kutatási Tanács fiatal, önálló kutatói pályájuk kezdetén állók számára kiírt Starting Grant ösztöndíját. Nagy László és kutatócsoportja a többsejtűség kialakulásának alapját jelentő genetikai mechanizmusokat és általában a biológiai rendszerek komplexitásának evolúciós mintázatait vizsgálja.

2017. szeptember 6.
Nagy László

A biológus az Európai Kutatási Tanács 1,5 millió eurós keretösszegű támogatásából a Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoport új kutatásait valósíthatja meg. Ennek keretében a többsejtűség kialakulásának alapját jelentő genetikai mechanizmusok és általában a biológiai rendszerek komplexitásának evolúciós mintázatait vizsgálja.

A kutatás során az evolúció olyan alapkérdéseire keresi a választ, amelyek Darwin óta foglalkoztatják a biológusok közösségét. Korunkban – amelyet sokan posztgenomikus kornak is neveznek – érkezett el valójában az idő e kérdések vizsgálatára, hiszen ma már a teljes genomszekvenálás lehetősége és a genomalapú biológiai adatbázisok egyaránt a kutatók széles körének rendelkezésére állnak.

A korábban az MTA Lendület programjának támogatását is elnyerő Nagy László kutatócsoportja e fontos adatforrások mellett saját fejlesztésű bioinformatikai eljárásokat és kísérleti módszereket is felhasznál annak érdekében, hogy feltárja a többsejtű gombák kialakulásának folyamatát. A várható eredmények egyrészt hozzájárulhatnak a biológia egyik nagy kérdésének megválaszolásához, másrészt erőforráshátteret teremthetnek az alkalmazott kutatások, így a gomba-biotechnológia számára.

Az ERC tájékoztatása szerint 406-an nyerték el a Starting Grantet. Nagy Lászlón kívül Hollandiából Bodó Balázs médiakutató, az Egyesült Királyságból Rosta Edina vegyész, ugyancsak az Egyesült Királyságból pedig Végh László matematikus.