Az Akadémia állásfoglalása az 5G mobilhálózatok várható egészségügyi hatásairól

Növekszik-e a minket érő elektromágneses sugárzás mennyisége az 5G technológia bevezetésével? Hatással van-e ez a sugárzás az egészségünkre? Milyen kockázati tényezőket érdemes kutatni és monitorozni a jövőben? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az MTA most kiadott állásfoglalása.

2021. március 29.

Az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek egészségre kifejtett hatásainak kérdései című, 2021. márciusi állásfoglalás itt olvasható (letölthető pdf).

Az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek bevezetésének lehetséges egészségügyi vonatkozásai a lakosság és a szakemberek körében számos kérdést vetnek fel. Másfél évvel ezelőtt egy civil kezdeményezés (Százak Tanácsa) kérte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását a témával kapcsolatban. Az MTA akkor elnöke, Lovász László Kosztolányi Györgyöt, az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért (EBE) elnökét kérte fel ennek kidolgozására.

Az Akadémia létrehozott egy ad hoc munkabizottságot, melynek tagjai – prof. dr. Kosztolányi György (elnök), dr. Hernádi István, dr. Nagy Lajos, prof. dr. Neményi Miklós, dr. Oberfrank Ferenc, dr. Sáfrány Géza, dr.Thuróczy György – áttekintették

  • az 5G technológia bevezetésével összefüggő kérdéseket,
  • a nemzetközi gyakorlatot,
  • a szabályozásokat,
  • tudományos és kutatási eredményeket,
  • valamint a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket.

Ezt követően, 2020 őszén ismertették munkájuk eredményét és javaslataikat az érintett szakmai, üzleti és kormányzati szereplőkkel, majd a Magyar Tudomány Ünnepe keretében szervezett nyilvános konferencián a széles közvéleménynek is bemutatták. A konferencia teljes videofelvétele itt érhető el.

Az elhangzottak tartalmáról az ad hoc munkabizottság részletes vitát követően konszenzusra jutott, és elkészítette az állásfoglalás tervezetét. Ezt az EBE tagsága megvitatta, és néhány észrevétel beépítését követően egyetértését fejezte ki. Végül az EBE működési rendje értelmében az állásfoglalás tervezete az MTA Orvostudományi Osztály elé került. Az Osztály a 2021. március 17-i ülésén az állásfoglalás-tervezetet jóváhagyta, és az MTA elnöke elé terjesztette.

Az ötödik generációs (5G) telekommunikációs rendszerek egészségre kifejtett hatásainak kérdései című, 2021. márciusi állásfoglalás itt olvasható (letölthető pdf).