A World Science Forum 2017-es zárónyilatkozata

A béke jóval több, mint a konfliktus hiánya – hangsúlyozza a 8. World Science Forum (WSF) zárónyilatkozata, amelyet a Jordániában szervezett fórum utolsó, ünnepélyes plenáris ülésén fogadtak el a résztvevők.

2017. november 11.

A nyilatkozat szerint a 2017-es fórum mottója – tudomány a békéért – arra vonatkozik, hogy világunkat oly mértékben A nyilatkozat magyar nyelvű változata itt érhető elmeghatározzák a tudományos eredmények és a technológiai fejlődés, mint soha korábban. Ennek ellenére számos közösség alapvető létfeltételek, szabadság és remény hiányában kénytelen tengődni, másrészt a klímaváltozás, a környezetszennyezés, a természeti erőforrások pazarló felhasználása nem csak környezetünket, hanem a társadalmi és politikai stabilitást is veszélyezteti helyi, regionális és globális szinten egyaránt. Ebből kiindulva a WSF felhívja a figyelmet az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak (SDG) teljesítésére. A nyilatkozat szerint az elemzésekre alapozó tudományos oktatás nélkülözhetetlen a kritikai gondolkodás fejlesztéséhez, a tartósan békés, tudásalapú társadalmak építéséhez.

A zárónyilatkozat szerint a konfliktusok elkerülése és a békés fejlődés elősegítése érdekében elkerülhetetlen a a természeti erőforrások méltányos és fenntartható felhasználása. A nyolcadik világfórumon kiemelt téma volt a víz-, az energia- és az élelmiszerellátás összefüggése. A kutatóknak és a tudománydiplomatáknak e téren nem csak a technológiai fejlesztés során van tennivalójuk, hanem az együttműködésben, intézményfejlesztés és tudásmegosztásban is. A WSF támogatja az ENSZ 2015-ben elfogadott SDG-egyezményét, a Sendai keretegyezményt a természeti csapások kockázatainak csökkentéséről, valamint a Párizsi éghajlatvédelmi egyezményt – derül ki a nyilatkozatból.

A dokumentum szerint továbbá a béke és a fejlődés a természeti és gazdasági erőforrásokon túl humántőke-kérdés is, ezért fontos kutatókat, mérnököket, innovatív szakembereket képezni és kivándorlásukat megelőzni. Okaitól függetlenül a képzett szakemberek távozása és az agyelszívás aláássa az innovációs kapacitást. A zárónyilatkozat felhívja a tudományos társaságokat, egyetemeket és kormányokat, hogy találják meg a szakembereket a háborúk, gazdasági nehézségek és a klímaváltozás következményei elől menekülők között. A migráns és menekült kutatóknak, diákoknak képzési és munkahelyteremtő programokra van szükségük – áll a nyilatkozatban.

A dokumentum szerint továbbá a diverzitásnak és a diszkrimináció visszaszorításának lényeges szerepe van a tudományos kiválóság elérésében. Ezért olyan közpolitikára van szükség, amely elősegíti a nemek egyenjogúságát a természettudomány, a matematika, a technológia és a mérnöki tudományok (STEM) területén. A dokumentum az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára (1948) hivatkozva érvel amellett, hogy az igazságos és tartós béke egyik előfeltétele a tudományhoz való hozzáférés joga, és a WSF résztvevői egyöntetűen kiállnak a tanszabadság mellett. A WSF zárónyilatkozatának utolsó szakaszában a résztvevők támogatásukról biztosítják az Arab Tudományos Fórum létrehozását.

A zárónyilatkozat teljes szövege itt elérhető a World Science Forum honlapján (angolul).