Lendület Program

Tardos Gábor Lendület-ösztöndíjas kutató

Tardos Gábor mta.hu

Kutatási téma

Digitális dokumentumok ujjlenyomat kódjainak tervezése, a kódok kapacitásának vizsgálata. Az ujjlenyomat beépítése a digitális adathordozóba meglehetősen költséges, ezért lényeges a kód hosszának csökkentése. Tardos Gábor egy olyan eljárást dolgozott ki, ami a korábban létezőknél lényegesen rövidebb ujjlenyomat kódot eredményez.

Tardos Gábor matematikusként végzett az ELTE-n 1987-ben, ahol egy év múlva szerzett doktori fokozatot. Kiemelkedően eredményes tudós, aki a matematika több ágában ért el áttörést jelentő eredményeket. Ő az egyetlen olyan magyar kutató, akinek a dolgozatait rendszeresen elfogadják az elméleti számítógép-tudomány legjelentősebb konferenciasorozatán, a STOC-on.

Tardos Gábor a Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézetben alapított Kriptoráfiai Kutatócsoportot. A matematikai kriptográfia a digitális információk titkosságát, eredetiségét biztosító technikákat tanulmányozza. Igazi interdiszciplináris tudomány: a számítógéptudomány, fizika, elektromérnöki, elméleti és alkalmazott matematika mind magáénak vallja a kriptográfiát. A technológia új, előre nem látott, nem is sejtett alkalmazásokat teremt meg, amelyek sohasem látott problémákat vetnek fel. Nem hisszük, hogy akár a közeljövő fontos és alapvető kriptográfiával kapcsolatos problémáit már most pontosan meg tudjuk fogalmazni, de az biztos, hogy megoldásukhoz mély és alapvető matematikára lesz szükség. Az új kutatócsoport feladata éppen ezeknek az elméleti matematikai kutatásoknak az előrevitele lesz.

A csoport célja hogy egy erős, lehetőség szerint a legjobb regionális elméleti kriptográfiai kutató központ legyen. Ennek a célnak az eléréséhez a Rényi Intézet kitűnő híre és kiváló szakmai háttere lehetővé teszi a legjobb kutatók és a legjobb diákok, doktoranduszok és fiatal kutatatók alkalmazását. A kutatócsoport az igen sikeres magyar statisztikai fizika, kvantumfizika és kvantum információ elméleti kutatásokra támaszkodva fontos és érdekes eredmények elérésére számít.

Befogadó intézet

MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

A kutatócsoport működési időszaka

2009-2012

A kutatócsoport honlapja

http://www.renyi.hu/

Elérhetőség

E-mail: tardos [at] renyi [dot] hu

Bemutatkozó videó

Összefoglaló a kutató munkájáról

Az összefoglaló 2010. október 7-én jelent meg az mta.hu-n.

Adatok védelméért a matematika nyelvén

A digitális adatvédelem és a dokumentumok kiszivárogtatása elleni küzdelem áll annak a kutatásnak a fókuszában, amelyet a kanadai Simon Fraser University-ről hazatért, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézetében kutatócsoportot alapító Tardos Gábor vezet. A tudósok olyan módszer tökéletesítésén dolgoznak, amellyel kiszűrhető az a személy, aki ugyan jogosan szerzett meg egy információt, de nem adhatta volna azt tovább. A dokumentumok titkosításában az úgynevezett ujjlenyomat kódok segítenek. Tardos Gábor és munkatársai a lehető legrövidebb ilyen kód előállításán, és dokumentumokba rejtésén dolgoznak.

A csoport másik kutatási területe a titokmegosztás. Az általuk kifejlesztett módszer lehetővé teszi egyebek mellett az aláírási jogosultságok rugalmas kezelését, hozzájárulva olyan, ma már mindennaposnak számító tevékenységekhez, mint a biztonságos bankolás vagy az elektronikusan lebonyolított szavazás.

A kutatócsoport tagjai a Combinatorics, Probability and Computing című folyóiratban számoltak be eredményeikről, és most jelenik meg publikációjuk a Journal of Graph Theory szaklapban.

– Tardos Gábor nagy nyereség az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutató Intézete számára – fogalmazott a Lendületes kutató eredményeit értékelve Pálfy Péter Pál akadémikus, igazgató. A matematikus szerint a fiatal kutató és munkatársai olyan területeken, például a kriptográfiában érnek el eredményt, amelyek felé az Intézet is nyitni kíván.