Lendület Program

Szabadics János Lendület-ösztöndíjas kutató

Szabadics János mta.hu

Kutatási téma

Agykutatás, az agyi hálózatokat alkotó kis méretű sejtreszek elektromos aktivitásának vizsgálata

Szabadics János 2001-ben végzett biológusként a Szegedi Tudományegyetemen, ugyanitt folytatta doktori tanulmányait Tamás Gábor vezetésével. Az itt töltött évek alatt megismerkedett a legmodernebb neurobiológiai vizsgálati módszerekkel, napjaink agykutatásának rejtelmeivel, fontos kérdéseivel és hozzájárult a laboratórium nemzetközileg is igen nagyra értékelt tudományos sikereihez. Egy másfél éves posztdoktori időszak után dr. Soltész Iván laboratóriumában folytatta munkáját az irvine-i Kaliforniai Egyetemen. Az ott töltött közel négy év alatt további fontos felfedezésekhez járult hozzá és érdeklődése olyan alapkutatási kérdések felé terelődött, amelyek azon túl, hogy az agykéreg alapvető működését írják le, elősegíthetik az epilepszia kialakulásának jobb megértését.

Szabadics Jánosnak sikerült elsajátítania egy olyan vizsgálati módszert, amely újszerű módon közelíti meg az idegrendszert alkotó idegsejtek vizsgálatát és a világon csak néhány laboratórium számára érhető el.

Befogadó intézet

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

A kutatócsoport működési időszaka

2009-2014

A kutatócsoport tagjai

Asszisztens: Juszel Andrea, Szabadicsné Hegedűs Dóra Ágnes
Hallgató: Oláh Viktor János
További munkatársak: Andrási Tibor, Brunner János

Szabadics János az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében alapít kutatócsoportot a Network of European Neuroscience Institutes által is támogatott kutatási programmal. Az elnyert forrásokat olyan új kutatási témák elindítására használják fel, amelyek nem csak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülálló tudományos kérdéseket válaszolnak meg, hozzájárulva ezzel az általunk ismert legbonyolultabb anyagi struktúra, az agyunk működésének megértéséhez fiziológiás és pathológiás körülmények között.

Bemutatkozó videó

Összefoglaló a kutató munkájáról

Az összefoglaló 2010. október 7-én jelent meg az mta.hu-n.

„Kirakós" idegsejtek hálózatásból: az agykéreg feltérképezése

Az emberi agykéreg olyan, mint egy több milliárd darabból álló kirakós játék. Ennek a rendkívül bonyolult rendszernek a működését vizsgálja az USA-ból, a Department of Anatomy and Neurobiology, University of California-ról a Lendület Program egyik nyerteseként hazatért Szabadics János agykutató.

A fiatal tudós az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében alapított kutatócsoportot, amelynek felfedezései hosszú távon hozzájárulhatnak az epilepszia gyógyszeres kezeléséhez. A Lendület pályázaton nyertes agykutató és munkatársai új műszereket is beszereztek, amelyekkel egy korábban megkezdett munkát sikerült befejezniük. A rangos Journal of Neuroscience-ben megjelent cikkükben egy különleges sejttípust, a CA3 szemcsesejtet írták le, amelyet akkor találtak meg, amikor az agy egy, a tanulás bizonyos formáiban igen fontos szerepet játszó részét, a hippokampuszt vizsgálták. A kutatók úgy vélik,hogy vizsgálataik hozzájárulhatnak az agy működésének pontosabb megértéséhez.

– Szabadics János témaválasztásban és módszertanban is újat hozott az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének – méltatta a fiatal agykutató tevékenységét Freund Tamás, a KOKI igazgatója. Az akadémikus egyedülálló laboreredményeket technikai bravúrokkal elérő, világszínvonalú munkát végző tudósnak nevezte a Lendületes nyertest. Freund Tamás kitért arra is, hogy Szabadics János már az első évben 260 millió forintnyi szponzori pénzt szerzett pályázaton, így az Intézet fontos műszereket tudott beszerezni.

A Szabadics János kutatócsoportját bemutató kisfilm ide kattintva megtekinthető.