Lendület Program

Muraközy Balázs Lendület-ösztöndíjas kutató

Muraközy Balázs mta.huj

Kutatási téma

Vállalati magatartás vizsgálata, a vállalati sokféleség oka, és hatása a versenyképességre.

Hogyan írható le az egy-egy iparágon belül tapasztalható és a gazdaság egészére is alapvető hatást gyakorló vállalati sokféleség? Mi ennek a változatosságnak az oka, és milyen hatása van a versenyképességre? -ezekre a kérdésekre keresi a választ az Akadémia kiválósági programjának támogatásával az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban az Egyesült Államokból hazaköltöző Muraközy Balázs közgazdász. Szerinte a vállalati sokféleség azért fontos, mert a különböző vállalatokból álló iparág másképpen reagál a gazdaságpolitika változásaira vagy egy válságra, mint amit az olyan modellek sugallnak, amelyekben a vállalatok ugyanolyanok, vagy csak egy jellemző mentén különböznek egymástól. A különböző hatásokra adott vállalati reakciók eltérőek lehetnek, így egy átlagos vállalat viselkedése nem írja le jól az iparág egészét.

A vállalatok sokfélesége számos formában megmutatkozhat. Más és más lehet például a termelési technológiájuk, különbözhetnek egymástól alkalmazottaik tudásában és motivációjában, illetve vezetőik ambíciója és innovatív képességei tekintetében. Ez a sokféleség akkor is tetten érhető, ha nagyon hasonló tevékenységet végző és hasonló méretű vállalatokat hasonlítunk össze. A közelmúltban még a University of California, Davis vendégkutatójaként dolgozó tudós bízik benne, hogy itthon folytatott kutatásai előbbre vihetnek annak megértésében, milyen eszközökkel javítható Magyarország vagy az Európai Unió versenyképessége. A kutatás során alkalmazott módszerek pedig segíthetik a döntéshozókat a gazdaságpolitika hatásának elemzésében vagy előrejelzésében is.

Befogadó intézet

MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

A kutatócsoport működési időszaka

2013–2018

A kutatócsoport tagjai

Békés Gábor (PhD)

Interjú a kutatóval

Az interjú 2013. július 24-én jelent meg az mta.hu-n.

Hogyan írható le az egy-egy iparágon belül tapasztalható és a gazdaság egészére is alapvető hatást gyakorló vállalati sokféleség? Mi ennek a változatosságnak az oka, és milyen hatása van a versenyképességre? ezekre a kérdésekre keresi a választ az Akadémia kiválósági programjának támogatásával az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban az Egyesült Államokból hazaköltözőMuraközy Balázs közgazdász.

"A vállalati sokféleség azért fontos, mert a különböző vállalatokból álló iparág másképpen reagál a gazdaságpolitika változásaira vagy egy válságra, mint amit az olyan modellek sugallnak, amelyekben a vállalatok ugyanolyanok, vagy csak egy jellemző mentén különböznek egymástól. A különböző hatásokra adott vállalati reakciók eltérőek lehetnek, így egy átlagos vállalat viselkedése nem írja le jól az iparág egészét" – foglalta össze kutatási témája mibenlétét Muraközy Balázs.

A döntéshozókat segítő módszerek

Mint elmondta, a vállalatok sokfélesége számos formában megmutatkozhat. Más és más lehet például a termelési technológiájuk, különbözhetnek egymástól alkalmazottaik tudásában és motivációjában, illetve vezetőik ambíciója és innovatív képességei tekintetében. "Ez a sokféleség akkor is tetten érhető, ha nagyon hasonló tevékenységet végző és hasonló méretű vállalatokat hasonlítunk össze" – emelte ki. A közelmúltban még a University of California, Davis vendégkutatójaként dolgozó tudós bízik benne, hogy itthon folytatott kutatásai előbbre vihetnek annak megértésében, milyen eszközökkel javítható Magyarország vagy az Európai Unió versenyképessége. A kutatás során alkalmazott módszerek pedig segíthetik a döntéshozókat a gazdaságpolitika hatásának elemzésében vagy előrejelzésében is.

A gazdasági reakciókat feltáró modellek

A lendületes közgazdász kutatásaihoz az egyik legfontosabb forrásként az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetében található, nagyméretű vállalati adatbázisokat használja majd: "Ezekre támaszkodva részletesen tudjuk vizsgálni például a vállalatok hatékonyságát, az általuk előállított termékek körét és mennyiségét. Célunk az, hogy ezeket a mennyiségi adatokat összekapcsoljuk a vállalatok stratégiáját, innovációs magatartását vagy erőforrásait leíró kérdőíves adatokkal, és így megértsük e jellemzők, illetve a vállalat hatékonysága és versenyképessége közti összefüggéseket." A kutatás következő szakaszában az így kapott empirikus szabályszerűségeket olyan modellekbe építik be, amelyek megmutatják, hogyan reagál az egész iparág vagy a gazdaság a gazdaságpolitikai változásokra, a globalizációra vagy a makrogazdasági válságokra.

Nemzetközi pályázaton kiválasztott kutatók

Muraközy Balázs szerint munkájukban nagy segítséget jelent majd, hogy a kutatócsoportját befogadó és a tudományos vizsgálatokhoz a szükséges infrastrukturális hátteret biztosító MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársai jól ismerik a kutatáshoz nélkülözhetetlen adatbankot és azokat a folyamatokat, amelyek a benne található adatokkal leírhatók. A kutató tervei szerint az első évben a szükséges számítástechnikai eszközöket szerzi be, majd a második és harmadik esztendőben végzi el azokat a vállalati felméréseket, amelyek segítségével többet tudhatnak meg a vállalatok viselkedésének különféle jellemzőiről.

A kutatócsoportnak négy kutató és egy kutatási asszisztens lesz a tagja. Az első, a csoporthoz már a megalakulásakor csatlakozó kutatóBékés Gábor (PhD) közgazdász lesz, akivel Muraközy Balázs már korábban is több témában dolgozott együtt. A másik két kutatói állást nemzetközi pályázat révén tervezi betölteni. "A Lendület nagyon jó és stabil feltételeket teremt az elmélyült tudományos munkához: kiváló kutatók felvételén kívül a külföldi kollegákkal való kapcsolattartást is segíti. A stabil anyagi és személyi feltételek pedig együtt olyan hosszú távú program kialakítását teszik lehetővé, amelyben komplexen vizsgálhatjuk a vállalati sokféleséghez és versenyképességhez kapcsolódó kérdéseket" – méltatta az Akadémia kiválósági programja által nyújtott feltételeket a közgazdász.