Lendület Program

Martinek Tamás Lendület-ösztöndíjas kutató

Martinek Tamás mta.hu

Kutatási téma

Mesterséges önrendeződő polimereket, az úgynevezett foldamereket vizsgálata

Martinek Tamás és csoportja kutatásai az Alzheimer kór és egyes daganatok felismeréséhez illetve gyógyításához vihetnek közelebb. A kutató társaival közösen máris figyelemre méltó eredményeket ért el: olyan új, a biomolekulákat utánzó rendszereket hozott létre, amelyek elősegíthetik a modern hatóanyagok előállítását. A gyógyszerkutatással foglalkozó tudósok számára jelenleg a protein-protein és a protein-szénhidrát kölcsönhatások befolyásolása az egyik legnagyobb kihívás. A Martinek Tamás kutatásainak középpontjában álló foldamereket a gyakorlatban leginkább e területen használhatják a jövőben mert ezek szerkezete programozható és nagy felszínnel képesek kötődni például a fehérjékhez.

─ Érdemes versenyezni, érdemes küzdeni ─ vonta meg sikeres pályázata első mérlegét Martinek Tamás. A kutató elmondta, hogy a támogatásnak rajta kívül egy fiatal munkatársa is örül, hiszen biztos külföldi álláslehetőséget utasított vissza a szegedi munka reményében. Kislányai pedig azért boldogok, mert a Lendület végéig biztosan nem kell elbúcsúzniuk osztálytársaiktól, barátaiktól.

Befogadó intézet

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézet

A kutatócsoport működési időszaka

2011-2016

Elérhetőség

E-mail: martinek [at] pharm [dot] u-szeged [dot] hu

Bemutatkozó videó

Interjú a kutatóval

Az interjú 2011. július 13-án jelent meg az mta.hu-n.

Az Alzheimer kór és a rák bizonyos típusainak gyógyításában jelenthetnek segítséget azok a kutatások, amelyeket Martinek Tamás vegyész és munkatársai folytatnak a Lendület program keretében. A szegedi csoport tagjai azt remélik, hogy olyan programozható, mesterséges láncszerkezetű molekulákat tudnak létrehozni, amelyek új megközelítést jelenthetnek a gyógyszerkutatásban.

A célpontot nem elég azonosítani, pontosan el is kell tudni találni – a valódi vadászokhoz hasonlóan a gyógyszerkémiával foglalkozó szakemberek is ezt az elvet vallják. "Ehhez viszont új, modern hatóanyagokra van szükség" – hangsúlyozza Martinek Tamás a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerkémiai Intézetének docense. A Lendület program egyik idei nyertese már évek óta vizsgálja a mesterséges önrendeződő polimereket, az ún. foldamereket. Mint mondja, jobb megismerésük nemcsak kihívást, hanem új lehetőséget is jelent a gyógyszerkutatásokban. Jelenleg ugyanis kétféle hatóanyag található a betegségek elleni készítményekben. Gyógyszerkincsünk nagy részét kis molekulák adják. Ezek olyan "barlangokat" keresnek a fehérjékben, amelyeket elfoglalva képesek a célponthoz kötődni. A múlt század utolsó évtizedétől egyre nagyobb teret hódít az antitestek felhasználásán alapuló módszer. Ezekben az esetekben a fehérjék kölcsönhatását akadályozzák meg a rájuk tapadó antitestek. "A kismolekulás hatóanyagok esetében egyre kevesebb az eddig még nem használt »barlangos célpont«, az antitestek pedig nagyon nagyok, ráadásul nehezen felelnek meg a gyógyszerészek hatóanyagokkal szemben támasztott két legfontosabb elvárásának, az egységességnek és a tisztaságnak" – sorolta a kutatók számára fejtörést okozó nehézségeket Martinek Tamás, hozzátéve, hogy az antitesten alapuló gyógyszerek esetében egy kezeléssorozat ára elérheti az 5-10 millió forintot is.

A téma szakértői között egyetértés mutatkozik abban, hogy megoldást jelenthetnek egyes kémiailag előállított, tehát mesterséges molekulák, amelyek az antitestekhez hasonlóan képesek a "barlangok" nélküli biomolekulák célzott felismerésére, viszont kisebbek náluk, és egységes szerkezetűek. Szegeden a Lendület program keretében a mesterséges aminosavak felhasználásával létrehozott, önszerveződő molekulákról, a foldamerekről próbálják bebizonyítani, hogy a jelenleginél sokkal szélesebb körben alkalmazhatók a gyógyászatban. "A foldamerek láncszerkezete viszonylag rövid, az önrendeződés jól kontrollálható, ugyanakkor elég nagy felszínen, kellő hatékonysággal képesek a felismerés után a fehérjecélpontokhoz kötődni. Azt reméljük, hogy jobb megismerésükkel a jövőben olcsóbb és biztonságosabb hatóanyagok létrehozásához járulhatunk hozzá" – nyilatkozta Martinek Tamás. A kutató kiemelte: munkájuk a felfedező kutatások sorába illeszkedik. Nem várható tehát, hogy anyagaik néhány éven belül gyógyszer formájában a patikákba kerülnek, de foldamereik működőképességét komoly betegségek kialakulásával kapcsolatos fehérjéken vizsgálják.

A tudomány és a technika iránt gyermekkorától érdeklődő, de pályát a legendás szegedi kémiatanár, Meleg István hatására választó, harmincnyolc éves kutató már korábban megkezdett munkáját terjesztheti ki az akadémiai támogatással. Két vegyészből, négy gyógyszerészből és egy biofizikusból álló kutatócsoportja tagjai közül volt olyan, aki a pályázat sikerességének reményében nem élt a számára felkínált álláslehetőséggel. Nem szerepel már Martinek Tamás tervei között sem a korábban családi beszélgetéseken szóba kerülő, hosszabb külföldi tartózkodás. A főiskolai docensként élettant oktató feleségével, valamint hat- és tízéves kislányával Szegeden élő Lendület-nyertes a következő években a Tisza-parti városban gyarapíthatja a magyar tudományos eredmények számát.