Lendület Program

Hájos Norbert Lendület-ösztöndíjas kutató

Hájos Norbert mta.hu

Kutatási témája

Az érzelmi reakciók és a félelmi memórianyomok kialakításában szerepet játszó idegsejtejtcsoportok anatómai szerveződése és élettani működése.

A csoport az idegsejtek közti kapcsolatok működésének sajátosságait, az idegsejthálózatokban megfigyelhető szinkron aktivitások sejtszintű folyamatait tanulmányozza. A normális idegi tevékenység során a félelmi és az érzelmi reakciókat vezérlő neuronhálózatok azonosítása, az érzelmi reakciókért felelős agyi területen található neurontípusok meghatározása a kutatókat közelebb viheti a kóros érzelmi folyamatok megismeréséhez, ezek hátterében húzódó sejtélettani változások megértéséhez.

Mint Hájos Norbert, az MTA doktora elmondta, ez a kutatási terület világszerte virágzás előtt áll, ugyanis egyre többen fordulnak az érzelmi reakciók neurobiológiájának vizsgálata felé.

Befogadó intézmény

MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet

A kutatócsoport működési időszaka

2012–2017.

A kutatócsoport tagjai

Barsy Boglárka, PhD, Péterfi Zoltán, PhD, Vereczki Viktória, PhD, Papp Orsolya, PhD hallgató, Veres Judit, PhD hallgató, Nagy Attila Gergő, TDK-s hallgató,
Gregori Erzsébet, szakasszisztens, Krizsán Éva, szakasszisztens

Interjú a kutatóval

Az interjú 2013. február 19-én jelent meg az mta.hu-n.

Az érzelmi reakciók és a félelmi memórianyomok kialakításában kulcsszerepet játszó idegsejtek élettani működését és hálózatokba történő szerveződését vizsgálja akadémiai támogatással az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében Hájos Norbert. A kutatócsoport eredményei a kóros érzelmi reakciókat okozó folyamatok feltárásához, a sejtélettani változások megértéséhez segíthetnek hozzá.

"Az érzelmek, az érzelmi reakciók fontosságát mutatja, hogy döntően befolyásolják társas kapcsolatainkat. Többé-kevésbé ismert, hogy az agy mely régiói vesznek részt az érzelmi reakciók kialakításában, illetve irányítják a megjelenésüket. Azt azonban nem tudjuk, milyen idegsejtek szerveződnek neuronhálózatokká, és hogyan kommunikálnak egymással ezek a sejtek. Vizsgálataink során egyrészt szeretnénk meghatározni mely idegsejttípusok találhatók az érzelmi reakciókért felelős agyi területeken, másrészt terveink szerint tisztázzuk a neuronok közti kapcsolatok működését – vázolta az mta.hu-nak kutatási terveit Hájos Norbert Lendület-csoportvezető, az MTA doktora.

A "lendületes" kutatócsoport célja, hogy feltárják a normális idegi működés során a félelmi és érzelmi reakciókat vezérlő neuronhálózatokat. Ez segíthet azonosítani azokat az elemeket, amelyek kóros elváltozása depresszióhoz, szorongáshoz, pánikrohamokhoz vezet. Az eredmények közelebb vihetik a kutatókat a kóros érzelmi reakciókat okozó folyamatok feltárásához, a hátterükben húzódó sejtélettani változások megértéséhez.

Hájos Norbert 1991 óta foglalkozik agykutatással: még TDK-s hallgatóként csatlakozott a Freund Tamás akadémikus vezette kutatócsoporthoz az MTA KOKI-ban. Ugyanitt alakította meg saját kutatócsoportját 2009-ben, 2012-ben pedig a Lendület pályázat támogatásával új kutatási vonalat indított el. Az intézet egy kutatói állás biztosításával járul hozzá a Lendület-csoport munkájához, várhatóan ebben az évben egy laborhelyiséget is a rendelkezésükre bocsát, egy konfokális mikroszkóp beszerzését pedig már önrésszel támogatta. A kutatók további műszerek vásárlását is tervezik, amelyek segítségével új módszertant honosíthatnak majd meg az intézetben.

A csoportban három, már PhD-fokozatot szerzett kutató – Vereczki Viktória, Péterfi Zoltán, Barsy Boglárka –, két PhD-hallgató, Papp Orsolya és Veres Judit, továbbá egy TDK-s hallgató, Nagy Attila Gergő dolgozik, munkájukat két szakasszisztens, Krizsán Éva és Gregori Erzsébet segíti.

"Mindig biztatom a munkatársaimat, hogy bátran tegyenek fel kérdéseket, még ha naivnak tűnnek is. A felvetések során ugyanis új gondolatokat ébresztő beszélgetés alakulhat ki" – mondta Hájos Norbert.

A kutató a neurobiológia hazai helyzetét igen kedvezően ítéli meg. "Ma Magyarországon számos nemzetközi szintű tudományos műhely van, a belőlük kikerülő tehetséges fiatalok nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Szűkebb szakterületem épp felvirágzása előtt áll: egyre többen kezdik kutatni az érzelmi reakciók neurobiológiáját az idegsejtek szintjén" – értékelte az agykutatás perspektíváit a csoportvezető. Ugyanakkor úgy vélte, egy tudományos műhely létrejöttéhez az is szükséges, hogy a kutatók hosszabb távra tervezhessenek: "Fontos tudni, hogy van lehetőség újra és újra megméretni magunkat korrekt elbírálási rendszerű hazai és külföldi pályázatokon. A Lendület program ezt a kiszámíthatóságot nyújtja. Ezen túlmenően reményt ad és példát mutat, hogy itthon is érdemes nagy költségvetésű kutatásokat tervezni és megvalósítani."