Lendület Program

Galajda Péter Lendület-ösztöndíjas kutató

Galajda Péter mta.hu

Kutatási téma

Mikro- és nanotechnológia segítségével pontosan megtervezett mikroszkopikus élőhelyek létrehozása

Galajda Péter és kutatócsoportja a mikro- és nanotechnológia segítségével olyan pontosan megtervezett mikroszkopikus élőhelyeket hoz létre, amelyekben a baktériumok életkörülményeit szabályozhatják. A kísérleti adatokat fizikai, matematikai és elméleti biológiai modellekkel vetik össze. Ezekkel a "mesterséges ökoszisztémákkal" tanulmányozzák a sejtek kölcsönhatását egymással és a környezettel. Így megismerhető a sejtek közötti kommunikáció, a baktériumtörzsek versengése és hosszú távú evolúciója is. A mikróbák közösségi létformájának megértése a várakozások szerint nemcsak az apró élőlények világának jobb megismeréséhez járulhat hozzá, hanem a többsejtű élőlények kialakulásának megértéséhez, vagy a bakteriális fertőző betegségek kezeléséhez is.

A fizikus reményei szerint a Lendület programnak köszönhetően egyre több fiatal kutató marad Magyarországon, a külföldön dolgozók közül pedig szintén egyre többen térnek haza. A fiatal tudós azt hangsúlyozta, hogy a tudományba való befektetés nem csak hosszú távon térülhet meg. Az új kutatói csoportok létrejötte már önmagában is eredménynek számít.

Befogadó intézet

MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biofizikai Intézet

A kutatócsoport működési időszaka

2010–2013.

A kutatócsoport tagjai

Haja Orsolya (Ph.D. hallgató) és Nagy Krisztina (fiatal kutató)

A kutatócsoport honlapja

www.brc.mta.hu

Elérhetőség

E-mail: pgalajda [at] brc [dot] hu

A Lendület program 2010. évi nyerteseinek eredménybeszámolója - videó

Összefoglaló a kutató munkájáról

Az írás 2011. február 4-én jelent meg az mta.hu-n.

A mikrobák, más néven egysejtűek egyed és egyed, valamint egyed és környezete között tapasztalható fizikai kölcsönhatásokat vizsgálja szegedi kutatócsoportjával a Lendület Fiatal Kutatói Program tavaly októberben hazatért egyik nyertese, Galajda Péter.

- Elsősorban hidrodinamikai kölcsönhatásokat elemzünk, vagyis a folyadékban található baktériumot érő hatásokat, illetve a rendkívül összetett közösségben élő egyedek egymás közötti versengését - mondta a fizikus. A mikrobák közösségi létformájának megértése a várakozások szerint nem csak az apró élőlények világának jobb megismeréséhez járulhat hozzá, hanem a többsejtű élőlények kialakulásának megértéséhez, és a bakteriális fertőző betegségek kezeléséhez is. A fiatal kutató hazaérkezése után először a megfelelő laborhelységek kialakításának és azok berendezésének fogott neki. Tájékoztatása szerint a pormentes laboratórium már elkészült és hamarosan a sejttenyésztő és a mikroszkópos labor is használható lesz.

A kutatócsoportnak Galajda Péteren kívül egy PhD hallgató, valamint egy holland cserediák a tagja, de a közeljövőben várhatóan itt is bővül a létszám. - A szakmai és anyagi háttérrel elégedett vagyok, nem látom akadályát annak, hogy a pályázatomban megfogalmazott célokat megvalósítsuk - hangsúlyozta az mta.hu-nak nyilatkozó a fiatal fizikus.