Lendület Program

Fekete Csaba Lendület-ösztöndíjas kutató

Fekete Csaba mta.hu

Kutatási téma

Az energiaháztartást szabályozó idegrendszeri hálózatok vizsgálata rágcsáló és emberi agyban

Fekete Csaba oktatott és kutatott a Szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetében és dolgozott Bostonban, a New England Medical Center Endokrinológiai Osztályának laboratóriumában is. Külföldön kezdett el foglalkozni az energiaháztartás szabályozásában fontos szerepet játszó hipotalamusz-hipofízis-pajzsmirigy és mellékvese tengelyek agyi szabályozásának tanulmányozásával.

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Endokrin Neurobiológiai Osztályán megalakított kutatócsoportjának célja új, táplálkozást szabályozó neuropeptidek, receptorok azonosítása, melyek új terápiás megközelítést tesznek lehetővé az elhízás kezelésében.

A fiatal kutató szerint a Lendület Program segítségével olyan körülményeket lehet teremteni a tudományos munkához, amely összemérhető a nyugati lehetőségekkel. Mint azt az eredményhirdetésen hangsúlyozta, kutatócsoportjával együtt a lehető legtöbbet akarja megvalósítani a pályázatában megfogalmazott célokból.

Befogadó intézmény

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

A kutatócsoport működési időszaka

2010-2015.

A kutatócsoport tagjai

Beliczai Zsuzsa kutató, Farkas Erzsébet kutató, Kádár Andrea PhD hallgató, Maruzs Veronika asszisztens, Tóth Mónika kutató, Zséli Györgyi PhD hallgató

2012. szeptembertől a munkacsoporthoz csatlakozott Vida Barbara kutató és Kiss Enikő kutató.

Elérhetőség

E-mail: fekete [dot] csaba [at] koki [dot] mta [dot] hu


A Lendület program 2010. évi nyerteseinek eredménybeszámolója - videó

Összefoglaló a kutató munkájáról

Az írás 2011. október 27-én jelent meg az mta.hu-n.

Újszerű módon közelíti meg kutatásaiban az elhízás terápiáját az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében dolgozó Fekete Csaba. A Lendület program támogatásával a fiatal kutató a táplálkozást szabályozó neuropeptideket és receptorokat kíván azonosítani. Kutatócsoportjához az elmúlt esztendőben négy kutató csatlakozott. Első lépésükként a jóllakottságot szabályozó idegi folyamatokat kezdték vizsgálni, és sikerült egy olyan új idegpályát leírniuk, amelynek szerepe van a jóllakottság érzésének kialakulásában.