Lendület Program

Fekete Andrea Lendület-ösztöndíjas kutató

Fekete Andrea mta.hu

Kutatási téma

Cukorbetegség okainak és gyógyításainak vizsgálata

Fekete Andrea a világszerte súlyos gondokat okozó népegészségügyi probléma, a cukorbetegség okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja. Az MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nefrológiai kutatócsoportjában dolgozó orvos új hatásmechanizmusokat és gyógyszer-támadáspontokat kutat a diabétesz miatt krónikus veseelégtelenséghez vezető kórállapotok kezeléséhez. A cukorbetegség az egyéni kockázaton túl súlyos gazdasági terhet ró az egyes országokra, ám a szövődmények kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, így a célzott kezelés és megelőzés is várat magára.

Kutatásai e területeken jelenthetnek előrelépést. "Áttörés" így minősítette a Lendületet a fiatal, kétgyermekes orvos. A kutató szerint a program megerősítést jelent az itthon dolgozóknak, hogy álmaik Magyarországon is megvalósíthatók.

Befogadó intézet

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A kutatócsoport működési időszaka

2011–2016.

A kutatócsoport tagjai

Posztdoktorok:
Dr. Bánki Nóra Fanni, Dr. Hodera Judit (2012. szeptembertől), Varga Dóra

PhD hallgatók:
Antal Zsuzsa, Hosszú Ádám, Kőszegi Sándor, Gellai Renáta (2012. szeptembertől), Lénárt Lilla (2012. szeptembertől)

Elérhetőség

E-mail: fekete [dot] andrea [at] med [dot] semmelweis-univ [dot] hu

Bemutatkozó videó

Interjú a kutatóval

Az interjú 2011. június 27-én jelent meg az mta.hu-n.

A diabétesz kialakulását, valamint a betegség korai felismerésének lehetőségeit vizsgálja a Lendület program keretében Fekete Andrea, harminchat éves gyermekgyógyász. A kutatóorvos a cukorbetegségért felelős kockázati tényezők jobb megismerésétől azt reméli, hogy olyan gyógyszertámadáspontokat talál, amelyek segítséget jelenthetnek a veseelégtelenséghez vezető kórállapotok kezelésében.

Két és fél év kutatómunka floridai és freiburgi egyetemi intézetekben, nyolc hazai és nemzetközi kutatási támogatás elnyerése, Bolyai János-, valamint Magyary Zoltán-ösztöndíj, tizennégy jelentős hazai tudományos elismerés, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának bírálóbizottsága által egyhangúlag odaítélt Miklós György-díj, 33 közlemény nemzetközi tudományos folyóiratokban, amelyekre 452 esetben hivatkoztak a szakirodalomban – ez címszavakban a fiatal kutatóorvos eddigi tudományos pályájának néhány eredménye.

Fekete Andrea a kutatás mellett a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának orvosaként is dolgozik. Az mta.hu-nak az Üllői út tőszomszédságában található intézményben nyilatkozott a Lendület programmal kapcsolatos terveiről. "Elnézést, csak fél órát tudok szakítani az interjúra, mert vizitre kell mennem" – mentegetőzik, miután fonendoszkóppal a nyakában szinte futva érkezik betegeitől a megbeszélt találkozóra. A nagy, téglaborítású épülettömb folyosói egy kórház szokványos, hétköznapi arcát mutatják: gyermekeiket kísérő, aggódó szülők várnak a vizsgálatra, néhány munkás egy gyógyszerszállítmányt pakol, fehér ruhás nővérek és orvosok sietnek a betegekhez. A fiatal kutató a klinika minden bizonnyal legnyugodtabb helyiségében, a könyvtárban, a magyar orvostudomány egykori jeles képviselőit ábrázoló portrék között beszélt a napjainkban népbetegségként számon tartott diabétesszel kapcsolatos kutatások fontosságáról. "A cukorbetegségről sokat tudunk, de nem eleget" – kezdi vérbeli kutatóként Fekete Andrea, hozzátéve, hogy kialakulásának okait még mindig nem ismerjük elég jól, de a diabétesz miatt fellépő szövődmények létrejöttének pontos mechanizmusát sem. Mint mondja, a cukorbetegség következtében megjelenő krónikus veseelégtelenség egyik felelőse lehet az aszimmetrikus dimetil-arginin, az ADMA. A Lendület program résztvevőjeként ennek a feltételezésnek a tudományos megalapozottságát szeretné igazolni. Emellett pedig olyan gyógyszertámadáspontokat igyekszik felkutatni, amelyek ismeretében az ADMA szintje csökkenthető, ami által a szövődmények kialakulásának esélye is visszaszorítható.

Fekete Andrea közeljövőben megalakuló kutatócsoportjában orvosok és biológusok részvételére számít. Tapasztalatai szerint az ígéretes témákat támogató, kiszámítható életpályát, valamint minőség- és teljesítményalapú előmeneteli rendszert lehetővé tévő Lendület programnak nagy presztízse van a tudományos munka iránt elhivatott kutatók körében: "Egy volt PhD-hallgatóm a közelmúltban döntött úgy, hogy csatlakozik a csoportomhoz, pedig eredetileg más tervei voltak." A klinikai munkája és tudományos tevékenysége mellett a Semmelweis Egyetemen magyarul, angolul és németül is oktató Fekete Andrea "civilben" kétgyermekes családanya, egy négy- és egy kétéves kisfiú édesanyja, akinek minden perce szigorúan be van osztva. A munkát azonban gyakran otthonába is magával viszi. Az orvosdinasztiából származó kutató férje is diabetológus szakorvos. "Gyakran beszélünk szakmai kérdésekről. Ezt nagyobbik, az orvosi pálya iránt még nem igazán érdeklődő fiunk egyszer utazás közben, az autóban már szóvá is tette" – mosolyog a beszélgetés végén Fekete Andrea, miközben órájára pillantva elsiet a nyüzsgő kórházfolyosón.