Lendület Program

Csanády László Lendület-ösztöndíjas kutató

Csanády László mta.hu

Kutatási téma

A CFTC-ioncsatornák szerkezete és működése, az ABC-fehérjék konzervált mechanizmusainak megértése

Csanády László a sejtekben található, úgynevezett ioncsatornák vizsgálatával foglalkozik, amelyek transzmembrán fehérjék pórusaiként funkcionálnak. A transzmembránfehérjék a sejtet határoló hártya, vagyis a membrán teljes vastagságát átívelő, a membrán mindkét felszínével érintkező sejtalkotórészek, amelyek a sejt belsejéből az őt körülvevő külső térbe, illetve ellenkező irányba is szállíthatnak különböző anyagokat.

A kutató ennek, az emberi szervezetben nagy mennyiségben jelen lévő fehérjetípusnak egyik fajtájával, a CFTR-csatornával foglalkozik, amely a hámfelszíneken keresztül kloridionokat szállítanak. Ennek a mutációja, vagyis működésbeli megváltozása vezet a leggyakoribb veleszületett, örökletes anyagcsere-betegség, a cisztikus fibrózis (CF) kialakulásához.

Kutatásaink reflektorfényében ez a fehérje - az ABC-fehérjecsalád tagja - áll, amelynek alaposabb tanulmányozásán keresztül nemcsak a többi hasonló fehérje szerkezete és működése lenne megismerhető, hanem a már említett, máig gyógyíthatatlan CF betegség is kezelhetővé válhatna.

Csanády László különös figyelmet szentel az új generáció kutatóira. Céljai között szerepel, hogy olyan ütőképes, magasan kvalifikált közösséget neveljen ki, amely képes nemzetközi szinten jegyzett eredményeket produkálni.

Befogadó intézmény

Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézet

A kutatócsoport működési időszaka

2012–2017.

A kutatócsoport tagjai

Tóth Balázs, Mihályi Csaba, Törőcsik Beáta, Szöllősi András

Interjú a kutatóval

Az interjú 2012. szeptember 12-én jelent meg az mta.hu-n.

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen kloridionok szállítását biztosító ioncsatornák működését vizsgálja a Semmelweis Egyetem kutatóorvosa. Csanády László azt reméli, hogy eredményei hozzájárulhatnak számos, eddig gyógyíthatatlan betegség hatékony kezeléséhez. Célja, hogy olyan tehetséges fiatalokkal vegye körül magát, akik nem riadnak vissza a hosszú időn át tartó tanulástól, és képesek együtt nemzetközi színvonalú munkát végezni.

Csanády László a sejtekben található, úgynevezett ioncsatornák vizsgálatával foglalkozik, amelyek transzmembrán fehérjék pórusaiként funkcionálnak. A transzmembránfehérjék a sejtet határoló hártya, vagyis a membrán teljes vastagságát átívelő, a membrán mindkét felszínével érintkező sejtalkotórészek, amelyek a sejt belsejéből az őt körülvevő külső térbe, illetve ellenkező irányba is szállíthatnak különböző anyagokat. A kutató ennek, az emberi szervezetben nagy mennyiségben jelen lévő fehérjetípusnak egyik fajtájával, a CFTR-csatornával foglalkozik, amely a hámfelszíneken keresztül kloridionokat szállítanak. Ennek a mutációja, vagyis működésbeli megváltozása vezet a leggyakoribb veleszületett, örökletes anyagcsere-betegség, a cisztikus fibrózis (CF) kialakulásához. "Az e betegségben szenvedők hámfelszínén megváltozik a só-víz egyensúly, ami ismételten visszatérő tüdőfertőzéseket, illetve hasnyálmirigy-elégtelenséget von maga után. A csatorna túlműködése is komoly károsodásokat okozhat a szervezetben, hiszen ez áll a szekréciós hasmenések, például a kolera okozta kiszáradás hátterében. Kutatásaink reflektorfényében ez a fehérje – az ABC-fehérjecsalád tagja – áll, amelynek alaposabb tanulmányozásán keresztül nemcsak a többi hasonló fehérje szerkezete és működése lenne megismerhető, hanem a már említett, máig gyógyíthatatlan CF betegség is kezelhetővé válhatna" – fejtette ki a kutatóorvos.

A tudós a Semmelweis Egyetemen alapít csoportot. A Lendület program keretében közösen igyekeznek majd a CFTR-ioncsatornában található kapuk – nyitott vagy zárt – állapotának szabályozását pontosabban megérteni. Csanády László bízik benne, hogy eredményeiknek köszönhetően idővel a gyógyszerkutatás is célul tűzi ki az ioncsatornát szabályozó szerek fejlesztését.

Hasonló kutatásokat világszerte számtalan intézet folytat, míg hazánkban viszonylag kevés "ioncsatorna-laboratórium" működik. "A magyar kutatók ezen az adott, szűkebb szakterületen nemzetközi színvonalú munkát végeznek. Véleményem szerint a tudományos élet az országhatárok felette áll: az akadémiai laborokban dolgozó kutatók – akárcsak a konferenciákon részt vevő tudósok -nemzetiségüktől függetlenül gondolkoznak együtt a szívükhöz legközelebb álló tudományos kérdésekről. Ezt a szemléletet érdemes lenne itthon is továbbadni a kollégáknak, főként a fiatalabb nemzedék képviselőinek" – nyilatkozta a tudós.

Csanády László különös figyelmet szentel az új generáció kutatóira. Céljai között szerepel, hogy olyan ütőképes, magasan kvalifikált közösséget neveljen ki, amely képes nemzetközi szinten jegyzett eredményeket produkálni. "Ez a folyamat esetemben lassúnak mondható – folytatja gondolatmenetét a kutató –, hiszen a szakterületünkön szükséges tudás megszerzése és az általunk használt technológiai berendezések alkalmazásának elsajátítása időigényes folyamat. Olyan tehetséges fiatalokra van szükségem, akik beleszeretnek az ioncsatornák világába, és nem sajnálnak több évnyi kemény tanulást és munkát befektetni annak érdekében, hogy maguk is széles látókörű, a szakterület nagy tudású művelőivé váljanak. Szerencsére akadnak időnként ilyen fiatalok."

Csoportjában számos tudományág képviselőit megtalálhatjuk: kutatóorvos és molekuláris biológus, illetve biokémikus, biofizikus, matematikus, valamint programozó vesz részt az interdiszciplináris munkában. Így a csapat tagjai között szerepel Tóth Balázs PhD-hallgató, aki orvos és mérnök egyben, Mihályi Csaba PhD-hallgató és Törőcsik Beáta molekuláris biológus. A jelenleg portugáliai tanulmányúton tartózkodó Szöllősi András biológus később csatlakozik a közös projektbe, hogy a membránfehérjék tisztításával kapcsolatos, most megszerzendő speciális ismereteit a Semmelweis Egyetemen felálló laboratóriumban kamatoztassa majd.

"A Lendület program mellett az egyetem is komoly anyagi támogatással járul hozzá munkánkhoz: egy nagyobb összeg mellett két PhD-hallgató bérét is finanszírozza. Ennek köszönhetően még egy elektrofiziológus PhD-hallgatót és egy a fehérjék kutatására specializálódott biokémikus posztdoktort keresek, hogy kutatási kapacitásunk tovább bővülhessen." – osztotta meg csoportjának bővítési terveit Csanády László.