Lendület Program

Bíró Tamás Lendület-ösztöndíjas kutató

Bíró Tamás mta.hu

Kutatási téma

Élettani folyamatok sejtszintű megismerése

Bíró Tamás a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma Élettani Intézetének docense, a Sejt- és Molekuláris Élettani Laboratórium vezetője főként az emberi bőr sejtjeivel foglalkozik. Kutatásaiban arra keresi a választ, hogy milyen szerepe van a "belső kannabisz rendszernek" a bőr védelmi folyamatainak szabályozásában. Bíró Tamás kutatótársaival elsőként írta le e rendszer meghatározó szerepét a faggyúmirigy és a hajciklus biológiai folyamatainak befolyásolásában. Több növényi kannabisz-származékot is azonosítottak, amelyek hatékonyan gátolják a faggyúmirigy sejtek kóros zsírtermelését. A gyógyszer- és a kozmetikai ipar szereplőinek is élénk érdeklődését felkeltő kutatási eredményeik olyan nagy gyakoriságú bőrbetegségek kezelésével kecsegtetnek, mint például a pattanásos bőrbetegség, az akné és az atópiás ekcéma.

─ Fontos támogatás, de nagy felelősséget is jelentő teher ─ méltatta a Lendület programot a kutató. Bíró Tamás reményét fejezte ki, hogy minél több fiatalt tud bevonni tudományos munkájába, és akár az ő csoportjából kerülhet majd ki a következő évek egyik Lendület programjának nyertese.

Befogadó intézet

Debreceni Egyetem

A kutatócsoport működési időszaka

2011–2016.

Bemutatkozó videó

Interjú a kutatóval

Az interjú 2011. augusztus 2-án jelent meg az mta.hu-n.

Az emberi bőr védekező rendszerének működését vizsgálja a Lendület program támogatásával Bíró Tamás, a Debreceni Egyetem docense. Azt reméli, a programnak köszönhetően öt év múlva többet tudhatunk néhány gyakori bőrbetegség kialakulásának okairól. Emellett biztató jelnek tartja, hogy korábbi eredményei nyomán a közeljövőben megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatok egy gyulladásos kórral kapcsolatban.

"Nem életveszélyes, de az életminőséget jelentősen rontó betegségek" – jellemezte a világszerte százmilliók, de Magyarországon is több százezer ember mindennapjait megkeserítő pattanásos bőrbetegséget, az aknét és a lakosság öt-tizenöt százalékának problémát okozó, visszatérő panaszokkal járó atópiás ekcémát a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Élettani Intézetének docense. Ezért kísérhetik – és tapasztalatai szerint egyre inkább kísérik is – mind nagyobb figyelemmel a témában folytatott kutatásokat. Bíró Tamás a Lendület program segítségével arra a kérdésre keresi csoportjával a választ, mi a funkciója a bőr védelmi folyamatainak szabályozásában a marihuána egyes hatóanyagainak jellemzőivel rendelkező, ún. "belsőkannabisz-rendszernek".

A kilencvenes évek közepén az Amerikai Egyesült Államok kormányának hivatalos rákkutató centrumaként ismert National Cancer Institute-ben két esztendőt eltöltő orvos annak idején a szervezet összehangolt működésének elindításában és fenntartásában kulcsfontosságú jelátviteli molekulacsaládok egyikének a szerepét próbálta meg feltérképezni daganatos betegségekben. Emellett fájdalomkutatással is foglalkozott, így fordult érdeklődése a csípős paprikában is megtalálható, fájdalomkeltő kapszaicin felé. "Akkor kezdett el igazán érdekelni a bőr, amikor különböző kutatások során kiderült, nemcsak az érző idegsejteken, hanem a környezetükben lévő nem neuronális sejteken, például a bőr egyes elemeiben is kimutatták a kapszaicint felismerő receptort" – idézte fel a pályafutását meghatározó tudományos eredményt Bíró Tamás. Innen már egyenes út vezetett a Lendület program keretében vizsgálandó belsőkannabisz-vegyületekhez. Ezeknek a kannabinoidoknak az egyike – a szanszkrit "boldogság" szó alapján elnevezett anandamid – ugyanis képes aktiválni a kapszaicint felismerő ioncsatornát is, így valószínűsíthető, hogy a belsőkannabisz-rendszer és a kapszaicin között kapcsolat áll fenn. "Hipotézisünk szerint a endokannabinoid rendszer központi jelentőségű feladatot lát el a bőr védekező folyamataiban" – fogalmazta meg kutatásaik kiindulópontját Bíró Tamás, aki néhány évvel ezelőtt kutatótársaival elsőként írta le e rendszer meghatározó szerepét a faggyúmirigy és a hajciklus biológiai folyamatainak szabályozásában. Az idén az MTA doktora címet is elnyerő orvos reméli, hogy a bőr védekező mechanizmusainak pontosabb megismerésével a jövőben sikerülhet a jelenleginél pontosabb diagnosztikai eljárásokat kifejleszteni, és biztosítani a bőr hatékonyabb immunológiai védelmét, vagy regenerálni a sérült bőrfelületet.

Arra a kérdésre, mit jelent számára a Lendület program, Bíró Tamás a stabilitást emelte ki. Mint elmondta, a kiszámítható környezet létfontosságú a pályázatban megfogalmazott célkitűzések sikeres megvalósításához. A csoportvezetői munkáról szólva hozzátette, az nem csupán a kutatás szakmai irányítását, hanem menedzseri feladatok ellátását is magában foglalja. "Hálózatépítés, munkaszervezés, további források felkutatása és megszerzése" – sorolta a tennivalókat a kutató, aki a tudományos eredmények elérése mellett az utánpótlás nevelését is fontos céljának tekinti. A Debreceni Egyetem hallgatói által négyszer is a legjobb oktatónak választott Bíró Tamás nemcsak erre a címére büszke, hanem arra is, hogy eddig tizenkét PhD-értekezés témavezetője volt. De a sort tovább szeretné folytatni: "A Lendület öt éve alatt még legalább négy-öt PhD-hallgatót szeretnék hozzásegíteni a cím elnyeréséhez." A feleségével és két gyermekével Debrecenben élő Bíró Tamás azt vallja, egy jól működő közösség, egy jó labor és az inspiráló környezet vonzó lehet a fiataloknak, és reméli, hogy a kutatóprogram nem csupán impaktfaktorban mérhető számokat, hanem új kiválóságokat is jelent majd a magyar tudomány számára.