Az MTA 193. közgyűlése

Online közgyűlés és tisztújítás lesz az Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia májusra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott 193. közgyűlését, valamint a hozzá kapcsolódó eseményeket távjelenlét mellett június 16. és július 6. között rendezik meg.

2020. június 4.

Lovász László elnök 2020. július 1-jén 10.00 órára, valamint 2020. július 6-án 10.00 órára hívta össze a Magyar Tudományos Akadémia soron következő, 193., rendes közgyűlését. Ez utóbbi, július 6-i időpontban tartják a tisztújítást.

Mint azt az akadémikusoknak és a közgyűlési képviselőknek küldött levelében írta: döntését a járványhelyzet és a hatályos, illetve a folyamatban lévő, az Országgyűléshez beterjesztett jogszabályok adta lehetőségeket figyelembe véve hozta. Mindenekelőtt pedig szem előtt tartotta az MTA legfontosabb döntéshozó testületének munkájában részt vevők egészségét és biztonságát.

Az Akadémia 193. közgyűlésének résztvevői a július 1-i, illetve július 6-i ülésén egyaránt távjelenlét mellett valós időben (internetes vita lehetőségével) az Akadémia e-választási rendszerén keresztüli szavazással hozhatnak döntést. A Közgyűlés határozatképességéhez a szavazásra jogosultak több mint felének részvétele szükséges, ezért Lovász László levelében akadémikustársainak és a választott közgyűlési képviselőknek aktív közreműködését kérte.

Az MTA elnöke arról is tájékoztatott, hogy a tisztújítást megelőzően, június 18-án 14.00 órától, online közvetítéssel tartják meg az elnök- és főtitkárjelöltek programbemutatóját. Mivel Szathmáry Eörs visszalépett az elnökjelöltségtől, ezen az eseményen elnökjelöltként Freund Tamás és Pléh Csaba, főtitkárjelöltként pedig Blaskó Gábor és Kollár László Péter ismerteti az MTA jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. A közgyűlési tagokhoz írt levelében Vörös József, a Jelölőbizottság elnöke bejelentette, hogy a programbemutató online közvetítésén a közgyűlési szavazati joggal rendelkezők vehetnek részt.

Online formában kerül sor az akadémiai közgyűlések hagyományos részeként tartott tudományos előadásokra is június 16-án 14.00 órától. Az idei előadók Maria Lugaro asztrofizikus és Ablonczy Balázs történész – mindketten az MTA Lendület pályázatának nyertesei –, valamint Acsády László, Bolyai-plakett és ERC-grant nyertes agykutató lesznek. Az előadásokkal az MTA kiválósági programja, a Lendület elindításának 10. évfordulóját is ünnepli az Akadémia, a trianoni békeszerződéssel foglalkozó előadással pedig egyúttal megemlékezik a magyar történelem e sorsfordító eseményének 100. évfordulójáról.