Szathmáry Eörs visszalépett az elnökjelöltségtől

Az MTA Jelölőbizottsága 2020. június 3-án levélben tudatta a Közgyűlés tagjaival, hogy Szathmáry Eörs visszalépett az elnökjelöltségtől. Az elnökjelöltek – Freund Tamás és Pléh Csaba –, valamint a főtitkárjelöltek – Blaskó Gábor és Kollár László Péter – vitájára zárt körben, a közgyűlési szavazók előtt, várhatóan 2020. június 18-án kerül sor.

2020. június 3.

Vörös József, az MTA rendes tagja, a Jelölőbizottság elnöke június 3-án levélben fordult a Közgyűlés tagjaihoz, amelyben bejelentette, hogy „a Jelölőbizottság elnökéhez címzett 2020. május 31-i levelében Szathmáry Eörs elnökjelölt – főigazgatói céljainak megvalósítása érdekében – visszavonta elnökjelölti nominációját, s egyúttal kinyilvánította, hogy az alelnöki poszt és választott elnökségi tagság elnyeréséért továbbra is versenyben marad”.

A visszalépést Vörös József a Jelölőbizottság nevében tudomásul vette.

Az MTA elnöki pozíciójára két érvényes jelölés maradt: Freund Tamás és Pléh Csaba rendes tagoké. A főtitkári posztra is két jelölt pályázik: Blaskó Gábor és Kollár László Péter rendes tagok. A jelenleg 2020. június 18-ára tervezett elnök- és főtitkárjelölti programbemutatókon az ő elképzeléseiket ismerhetik meg a közgyűlési szavazók. A részletekről a későbbiekben számolunk be honlapunkon. A tisztújító közgyűlés várható időpontja július 6.

„Hosszas megfontolás után léptem vissza az MTA elnökjelöltségétől, ugyanakkor a többi jelöltségemet fenntartom” – mondta Szathmáry Eörs az mta.hu-nak. Az evolúcióbiológia nemzetközi élvonalába tartozó kutató az Ökológiai Kutatóközpont helyzetével, illetve a központtal kapcsolatos feladatokkal indokolta döntését. Szathmáry Eörs 2019 eleje óta vezeti az Ökológiai Kutatóközpontot, ahol komoly szakmai átalakításokba kezdett az általa felkért intézetigazgatók támogatásával, és a reformfolyamatok még javában zajlanak. Elmondása szerint legutóbb külső nehézségek is felmerültek – így például az ELKH finanszírozására ígért összegek alakulása és a kutatók közalkalmazotti státusza körüli kérdések –, amelyek miatt szerinte most nem lenne etikus távoznia a főigazgatói pozícióból.

„Kétszázötven emberről és négy intézetről van szó, mára etikailag elfogadhatatlanná vált számomra, hogy most hagyjam ott a kapitányi hidat. Az ELKH működése most van kialakulóban, s ez a folyamat kiemelt figyelmet és odaadó szolgálatot igényel” – mondta Szathmáry Eörs.