Az MTA 193. közgyűlése

Az Akadémia vezetőjelöltjeinek programbeszédei és további újítások a 193. közgyűlésen

A 17 ezer fős akadémiai köztestület és a szélesebb nyilvánosság is megismerheti Freund Tamás és Pléh Csaba elnökjelöltek, valamint Blaskó Gábor és Kollár László Péter főtitkárjelöltek programbeszédeit, melyeket elsőként a Közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjai nézhettek meg 2020. június 18-án online élő közvetítésen. Az erről készült videófelvételt vágatlan formában tesszük közzé. A képviselőknek néhány óra helyett 12 napjuk lesz megvitatni a látottakat, és kérdéseket feltenni a jelölteknek.

2020. június 22.

A járvány miatt online tartja meg 193., tisztújító közgyűlését a Magyar Tudományos Akadémia 2020. július 1-jén és július 6-án.

Az MTA, illetve a Jelölőbizottság több újítást is bevezetett az idei évben:

  1. Az MTA történetében először nyilvánosan elérhetővé tette valamennyi választott pozícióra jelölt személy programját – ide kattintva elolvashatók.
  2. Az MTA történetében először kaptak lehetőséget az elnök- és főtitkárjelöltek arra, hogy bemutassák programjukat a Közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjainak.

Az elnöki és főtitkári programbeszédek vágatlan videófelvétele itt érhető el (az alábbi beágyazott videón egy csúszka segítségével változtatható a beszélő és a kivetített dia méretaránya). Figyelem! Ha nem töltődik be azonnal a videó, frissítse az oldalt!

Amennyiben a beágyazott videó lejátszásával gond adódna, az alábbi linkekre kattintva közvetlenül is elérhető a felvétel

Mobiltelefonon előfordulhat, hogy a Videotorium nem működik megfelelően. Ilyen esetben a felvétel Youtube-on elérhető, alább beágyazott változatát ajánljuk, melyben a vezetőjelöltek programbeszédei szintén vágatlanul szerepelnek.

  1. A Közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjainak – szintén az idei közgyűlés újításaként – egy zárt online fórum is a rendelkezésére áll, ahol június 30-ig megvitathatják az elhangzottakat: a jelöltek koncepcióit, valamint a közgyűlés egyéb napirendi pontjait, továbbá feltehetik kérdéseiket az elnök- és főtitkárjelölteknek, akik július 3-ig válaszolnak rájuk. A fórum elérhetőségéről és használatáról a Közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjai részletes ismertetőt kaptak.

A tisztújító közgyűlésre július 6-án 10 órától kerül sor, távjelenléttel, online módon, a szokásos zárt ülésen. A Közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjainak itt is módjuk lesz telefonos kapcsolaton keresztül kifejteni a véleményüket a szavazást megelőzően.

A járvány miatt született megoldásokból tehát rövid idő alatt előremutató, korszerű folyamat bontakozott ki, amelyről a közgyűlési tagok véleményét is kikérték, és amelynek sok elemét a jövőben is érdemes lesz majd megtartani. Ahogyan Széchenyi István, az Akadémia alapítója mondta:

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.”