Az MTA 193. közgyűlése

Agy, stressz és álmatlanság, radioaktív atommagok az asztrofizikában, a trianoni összeomlás történetei – közgyűlési tudományos előadások videón

Agykutató, asztrofizikus és történész összegezte legújabb eredményeit a 2016 óta hagyománnyá vált közgyűlési előadásokon június 16-án. Az MTA 193., rendes közgyűléséhez kapcsolódó program az idén a járványügyi helyzet miatt az interneten keresztül, az Akadémia e-választási rendszerében volt elérhető a közgyűlési képviselők számára. Az előadásokról készült felvételek most az mta.hu-n is megnézhetők.

2020. június 22.

Az előadások nézőit Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntötte, a levezető elnök Pósfai Mihály akadémikus volt.

Az első előadást Acsády László agykutató tartotta. Az idegtudós tavaly óta az MTA levelező tagja, három évvel ezelőtt pedig elnyerte az Európai Kutatási Tanács (ERC) vezető kutatók számára kiírt pályázatát. „Agy, stressz és álmatlanság” című előadásának felkért hozzászólója Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese volt.

A második előadó, az olasz Maria Lugaro asztrofizikus volt. Még 2014-ben Ausztráliából pályázott az MTA Lendület programjára. A támogatás elnyerését követően az Akadémia korábbi kutatóintézet-hálózatához tartozó Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban alapított önálló kutatócsoportot. Munkatársaival az óriáscsillagok szerepét vizsgálta a kozmikus kémiai fejlődésben. Tevékenységének köszönhetően megerősödtek hazánkban a nukleáris asztrofizikai kutatások. Angolul elmondott, de magyar nyelvű diákkal kísért előadásának címe: „Radioaktív atommagok a kozmokronológiától a lakhatóságig”.

A harmadik előadást Ablonczy Balázs tartotta. A történész az MTA Trianon 100 Lendület-kutatócsoport vezetőjeként az elmúlt években, de főleg az utóbbi hetekben az 1920-as trianoni békeszerződés centenáriuma kapcsán gyakran tűnt fel televíziós és rádiós műsorokban, adott interjút újságoknak, internetes portáloknak. „Az összeomlás történetei, 1918–1920” című előadásában ízelítőt nyújt kutatásaik eredményeiből, amelyek szintézisét adta Ismeretlen Trianon című, néhány hete megjelent kötetében. Előadása egyúttal megemlékezés a magyar történelem e sorsfordító eseményének 100. évfordulójáról.


Az előadások felvételei elérhetők a Videotorium oldalán is, ahol egymás mellett látható az előadó és prezentációja diái (viszonylagos méretük egy csúszkával állítható):


A Magyar Tudományos Akadémia májusra tervezett, de a járványhelyzet miatt elhalasztott, 193. közgyűlését, valamint a hozzá kapcsolódó eseményeket távjelenlét mellett június 16. és július 6. között rendezik meg.

Lovász László elnök 2020. július 1-jén 10.00 órára, valamint 2020. július 6-án 10.00 órára hívta össze a Magyar Tudományos Akadémia soron következő, 193., rendes közgyűlését. Ez utóbbi, július 6-i időpontban tartják a tisztújítást.