Az MTA és az ITM közötti költségvetési vita

Február 26-án ismét összeül az MTA Elnöksége

Február 26-án újra összeül a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, amely két közgyűlés között az intézmény legfőbb döntéshozó testülete.

2019. február 25.

Az Elnökség legutóbb február 12-én ülésezett, és többségi igen szavazattal hozott határozatot arról, hogy a kutatóközpontok főigazgatói és az önálló jogállású intézetek igazgatói az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket az Akadémia elnökéhez terjesszék fel. Az Elnökség ugyanebben a határozatban felkérte az MTA elnökét, hogy a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Az Elnökség arra is felkérte az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról. A tárgyalások február 15-én megkezdődtek, majd február 22-én folytatódtak. A tárgyaló felek közös döntése alapján ezekről egyelőre sem az ITM, sem az MTA nem közölt részleteket. Az MTA belső tájékoztatást adott a kutatóközpontok és önálló jogállású kutatóintézetek vezetőinek.

Az MTA várhatóan kedden, az Elnökség ülése után ad ki közleményt.