Az MTA pályázatai

Kibővült pályázói kör számára érhető el a megújult Akadémiai Ifjúsági Díj

A kutatóhálózat leválasztása miatt a díj kiírása tavaly, 2020-ban meghiúsult. Az MTA vezetése elkötelezte magát arra, hogy a díjat megújítva, nyílt pályázatként újra meghirdesse, ahová már nem csak a volt kutatóhálózat fiatal kutatóinak pályázatát várják, hanem valamennyi fiatal, MTA köztestületi tagsággal rendelkező kutató nagyszerű kutatási eredményeit.

2021. június 2.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára alapította 1972-ben az akadémiai tudományos kutatóhelyen dolgozó 30 év alatti fiatal kutatók szakmai munkájának ösztönzésére és a kiemelkedő tudományos eredmények elismerésére. Az Akadémiai Ifjúsági Díj tehát nem kis számú „győztes” érmes helyezését megállapító díj, célja elsősorban a pályamunkájuk alapján arra érdemes fiatal kutatók minél nagyobb számának elismerése, tudományos munkájuk ösztönzése, támogatása. 1983-tól a pályázók korhatára 35 évre emelkedett és az egyéni teljesítmény mellett a csoportmunka is elismerési lehetőséget kapott.

A kutatóhálózat elcsatolása miatt a díjra 2020-ban nem lehetett pályázni, azonban az idei évtől a korábbi 18 helyett 22 pályázót díjaz a Tudományértékelési Elnöki Bizottság javaslata alapján az Akadémia. Emellett a díj odaítélhető összege is duplájára nőtt, így immár fejenként bruttó félmillió forintot kaphatnak a legjobb pályázatok benyújtói.

A pályázaton az MTA Köztestületének bármely, 35 évnél fiatalabb, aktívan kutató tagja indulhat, pontos részletek az itt található kiírásban, a jelentkezési határidő 2021. szeptember 15., 16.00