Penészgombatoxinok: Láthatatlan veszélyforrások élelmiszereinkben – Videón az előadás

Mik azok a mikotoxinok? Hol fordulnak elő, és mennyire mérgezőek? Miért kiiktathatatlanok táplálékláncunkból, és miért nehéz betartani a rájuk vonatkozó határértékeket és ajánlásokat? És egyáltalán védekezhetünk ellenük bárhogyan is? A Tudományünnep+ esti programján Poór Miklós gyógyszerész vezetésével nyerhettek az érdeklődők betekintést a penészgombatoxinok világába.

2024. november 15.

A penészgombatoxinok (más néven mikotoxinok) fonalas gombák által termelt toxikus sajátságú vegyületek, melyek gyakran megjelennek szennyezőként élelmiszerekben és állati takarmányban, jelentős egészségügyi és gazdasági károkat okozva. Széles körű előfordulásuk és jellemzően magas hőstabilitásuk miatt jelenlegi eszközeinkkel nem iktathatók ki a táplálékláncból. Ezért a világ számos részén határértékeket és ajánlásokat fogalmaztak meg az élelmiszerek és takarmányok mikotoxin-tartalmára vonatkozóan (legalábbis a főbb toxinok tekintetében).

Azonban e határértékek betartása és betartatása nem egyszerű feladat. Hogy miért nem, kiderült az előadásból, mint ahogy az is, hol fordulnak elő leggyakrabban mikotoxinok, és mennyire mérgezőek. Azt is megtudtuk, mik azok a maszkolt vagy módosított mikotoxinok, mi történik, ha két vagy több mikotoxin egyszerre van jelen, és milyen védekezési stratégiákkal léphetünk fel ellenük.

Az est házigazdája és az előadó beszélgetőtársa Kovács Melinda volt.

Poór Miklós gyógyszerész, egyetemi kutató, habilitált doktor, jelenleg a PTE KK Laboratóriumi Medicina Intézet tudományos főmunkatársa. Kutatómunkáját többek között Junior Prima díjjal és Bolyai-plakettel ismerték el. 14 éve foglalkozik a mikotoxinok és molekuláris kölcsönhatásaik vizsgálatával, emellett növényi polifenolok és metabolitjaik farmakokinetikai gyógyszer-interakcióit tanulmányozza.