Kémia, fóbiák, „pszichofil” technológiák – Videón a konferencia
A kollektív tudatba beépült ősi félelmek – például a tűztől, betegségektől, veszélyes anyagoktól – számos esetben kémiai tényezőkkel kapcsolatosak. Mi az oka annak, hogy ezek a félelmek a 21. században nem eltűnni, hanem éppen erősödni látszanak? A félelemre adott válasz talán épp a vegyészmérnöki innováció lehet. Az MTA VII. Kémiai Tudományok Osztálya által szervezett konferencia előadói olyan eredményeket ismertettek, amelyek csökkenthetik a kémiához kapcsolódó félelmet keltő információk hatásait.
A kollektív tudatba beépült ősi félelmek a tűzzel, betegségekkel, veszélyes anyagokkal, táplálkozással, természeti környezettel és új technológiákkal, azaz számos esetben kémiai tényezőkkel kapcsolatosak. Mi az oka annak, hogy ezek a félelmek a 21. században nem eltűnni, hanem éppen erősödni látszanak? Sokan szeretnék a gyógyszeripari, élelmiszeripari műanyagipari fejlesztéseket kizárni az életünkből, pedig a félelemre adott választ a vegyészmérnöki innováció tudja megadni.
Az előadások pszichiátriai alapokból kiindulva, a tűz elleni védelem, a betegségek megelőzése és gyógyítása, táplálkozásunk biztonsága, a hulladékok keletkezésének megelőzése és újrahasznosítása, valamint a mesterséges intelligencia területéről ismertettek olyan eredményeket, amelyek csökkenthetik a kémiához kapcsolódó félelmet keltő információk hatásait.
Program
Levezető elnök: Perczel András, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke
10.00–10.25: Félelmek régen és ma: mi változott, és mi nem?
Belső Nóra PhD
10.25–10.50: „Pszichofil” technológiák
Marosi György, az MTA levelező tagja
10.50–11.10: Mit adtak nekünk a rómaiak? Gyógyszerek, amelyek megváltoztatták a világot
Keserű György Miklós, az MTA levelező tagja
11.10–11.30: Gyógyszertabletták 100%-os minőség-ellenőrzése? – A fehér tabletták rejtett színei
Nagy Zsombor PhD
11.30–11.50: A modern kori táplálkozás élelmiszer-biztonsági kérdései – szemelvények
Tömösközi Sándor kandidátus
11.50–12.10: Hulladékhasznosítás – hasznos hulladékok
Bocz Katalin PhD
12.10–12.30: Vegyipar a 21. században – áldás vagy átok a mesterséges intelligencia?
NagyBrigitta PhD
12.30–13.00: Kerekasztal-beszélgetés és kérdések