Műholdas kvantumkommunikáció: a jelen kihívásai, a jövő lehetőségei – Felvétel Bacsárdi László előadásáról

Miért érdemes a vezetékes kvantumos rendszereket kiegészíteni műholdas összeköttetéssel? Hol tart a kapcsolódó technológia? Hogyan járulnak hozzá a területhez a hazai szakemberek? Milyenek a jövőbeli fejlődési irányok? Mindez kiderült Bacsárdi László kvantuminformatikus előadásából.

2023. november 14.

A kvantumfizikai elveken alapuló informatika segítségével kvantumszámítógépeket alkothatunk, és kvantumkommunikációs rendszereket hozhatunk létre. Utóbbinak több területe is létezik. A kvantumalapú kulcsszétosztás révén biztosítható kommunikációs rendszereink védelme a különböző támadásoktól, a kvantum-teleportáció és más protokollok pedig hozzájárulnak a kvantuminternet megalkotásához. Miért érdemes a vezetékes kvantumos rendszereket kiegészíteni műholdas linkekkel? Hol tart a kapcsolódó technológia? Hogyan járulnak hozzá a területhez a hazai szakemberek? Mik a jövőbeli fejlődés irányai? Előadásában Bacsárdi László egyebek mellett ezeket a kérdéseket is körbejárta.

Bacsárdi László (További képek az előadásról a fotóra kattintva tekinthetők meg) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Bacsárdi László kvantuminformatikus, egyetemi docens. Közel két évtizede foglalkozik kvantuminformatikai és kvantumkommunikációs kutatásokkal. Jelenleg a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék oktatója, a BME Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium vezetője, a műegyetemi űrmérnök mesterszak szakfelelőse. Doktori disszertációját az űrtávközlés témájában írta. A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagja.