Mesterséges intelligencia: tudomány vagy technológia? – Szegedy Balázs tudományünnepi előadásának felvétele

Mit várhatunk a mesterséges intelligenciától, és mit biztosan nem? Egyáltalán mi számít MI-nek? Kifinomult statisztikai automata, szavakkal zsonglőrködő üresfejű robot vagy egy lassan ébredező valódi intelligencia? Szegedy Balázs matematikus válaszolt napjaink egyik legfontosabb, a tudományt és a mindennapjainkat is megváltoztató kérdésére.

2023. november 8.

Szegedy Balázs a mesterséges intelligencia területén zajló forradalmat mutatta be különböző nézőpontokból, különös hangsúlyt fektetve az alapkutatás jelentőségére, amely nagyközönség előtt kevésbé ismert. Előadásában általános kérdéseket is felvetett. Mit tud és mit nem jelenleg az MI? Hogyan működik, hogyan tanul, milyen típusai vannak? Lesz-e belőle valaha „igazi” intelligencia, mikor ébredhet öntudatra? Segíthet-e bennünket az MI az előttünk álló globális kihívások megoldásában? Kell-e félnünk tőle, veszélyben van-e az emberi gondolkodás? Mi a különbség egy intelligens és egy érző lény között?

A Szegedy Balázs előadásáról készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Szegedy Balázs matematikus, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapkutatások nemzetközileg ismert szakértője. Kutatásainak lényege, hogy nagyon nagy rendszerek viselkedésében olyan vezérelveket találjon, amelyek megkönnyítik a rendszer viselkedésének megértését. Ennek közvetlen haszna lehet egy olyan korban, amikor óriási információmennyiség áll rendelkezésünkre, amelyből a lényeget ki kell szűrni. A téma egyik kiemelten fontos iránya a nagy hálózatok tanulmányozása, mint például a szociális hálózatok vagy az emberi agy. Mindez szorosan kapcsolódik a mesterséges intelligencia területéhez, hiszen ott is az a kihívás, hogy nagy, bonyolult struktúrákból hogyan lehet a lényeget kiemelni. Ez inspirálta, hogy egy új kutatócsoportot hozzon létre a Rényi Kutatóintézetben, amely túllép a gyakorlati alkalmazások és technológiák kutatásán, és a mesterséges intelligencia elméleti alapjait vizsgálja.