Extrém fényimpulzusok a tudomány és a társadalom szolgálatában – A Nobel-díjas Gérard Mourou angol nyelvű előadása videón

Az extrém lézerimpulzusok általános eszközt adnak a kutatók kezébe nagyenergiás sugárzás és részecskék előállítására, emellett képesek nagy térerősséget, nagy nyomást, hőmérsékletet és gyorsulást is létrehozni. Segítségükkel a fizika olyan máig megválaszolatlan kérdéseire kaphatunk választ, mint a 10²º eV-nál nagyobb energiájú kozmikus sugárzás eredete vagy a fekete lyukakban végbemenő információvesztés. Erről is beszélt a francia kutató tudományünnepi előadásában.

2023. november 9.

A lézerrel végzett részecskegyorsítás alkalmazásával – mint a Nobel-díjas Gérard Mourou előadásában elmondta – több ilyen alapvető kérdés laboratóriumi körülmények között is tanulmányozhatóvá válik. Mindemellett az extrém fényimpulzusok módot adnak a vákuum szerkezetének és az „üres” térben keletkező részecskéknek a vizsgálatára is, ami a tudományterület egyik alapvető célkitűzése. A módszer alkalmas lehet alapvető kvantumelektrodinamikai, sőt akár kvantum-színdinamikai folyamatok vizsgálatára is.

Gérard Mourou (Az előadáson készült képgaléria a fotóra kattintva tekinthető meg) Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Angol nyelvű előadásában a Nobel-díjas fizikus a jelenleg elérhető intenzitási tartományon túlra tekintő elgondolást vázolt fel, amelynek révén nagyenergiás, koherens attoszekundumos-zeptoszekundumos fényimpulzusok előállítására nyílik mód a röntgentartományban. Mindez elvisz a Schwinger-határ fölé, a zetawattos, PeV-os energiatartományba, új fejezetet nyitva a lézer-anyag kölcsönhatás vizsgálatában.

Gérard Mourou 1973-ban szerzett PhD-fokozatot Franciaországban. 1990-ben a Michigani Egyetemen a Center for Ultrafast Optical Science alapító igazgatója, majd 2005 és 2009 között a párizsi École nationale supérieure de techniques avancées (ENSTA) optikai laboratóriumának igazgatója volt. Jelenleg a Michigani Egyetem professor emeritusa. 2018-ban Donna Stricklanddel, egykori doktoranduszával elnyerte a fizikai Nobel-díjat a fázismodulált impulzuserősítés kidolgozásáért.