Egy nap diákokkal és a mesterséges intelligenciával – Az akadémiai rendezvény felvételei

Mi történik most, és mire készüljünk? Erre a kérdésre válaszoltak a legavatottabbak – matematikus, nyelvész, mesterségesintelligencia-kutató, társadalomkutató – a Magyar Tudomány Ünnepe és a Középiskolai MTA Alumni Program közös, pénteki akadémiai rendezvényén.

2023. november 10.

A délelőtti előadások felvétele

A délutáni előadások felvétele

A Diákok az Akadémián MI-napjának délelőtti és délutáni programja is kvízjátékkal zárult

A délelőtti kvízjáték felvétele

A délutáni kvízjáték felvétele

A mesterséges intelligencia itt van közöttünk. Egyre többször használjuk, mégis keveset tudunk róla. A Magyar Tudományos Akadémia hagyományos tudományünnepi rendezvényén, a Diákok az Akadémián című programon azok kaptak első kézből, tudományosan megalapozott információkat a mesterséges intelligenciáról, akiknek az életét a következő évtizedekben alapvetően határozza majd meg az MI: a középiskolás diákok.

Képgalériánk az akadémiai rendezvényről a fotóra kattintva nézhető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A mesterséges intelligencia nem egyszerűen tudományos-technológiai termék, hanem egyúttal etikai kérdéseket is felvető gazdasági, társadalmi jelenség. A tudományünnepi rendezvényen ezért különböző megközelítésből vizsgálták az MI-vel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok a problémakört.

Mit tud és mit érez a techvilág a mesterséges intelligenciával kapcsolatban? Mi áll a diákok által is naponta használt ChatGPT mögött, egyáltalán: mik azok a nyelvi modellek és neurális hálók? Hol az ember helye az általa létrehozott, hálózatba szerveződött mesterséges, de egyre intelligensebb térben? Hogyan jelenik meg az MI a magyar médiában, milyen jogi szabályozásai vannak, és kell-e attól tartanunk, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkánkat? Miként alakítja át az MI az egészségügyet vagy a távközlést?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre válaszoltak az egész napos tudományünnepi programon a kutatók.